Arla køber mejeri fra svensk konkurrent

I efteråret blev Arlas bud på Milkos mejeri Sundsvall i Sverige kraftigt afvist, men nu er parterne alligevel nået til enighed om en handel.

I Sverige er Arla blevet enige med mejeriselskabet Milko om, at Arla køber Milkos mejeri i Sundsvall med effekt 1. juli 2011. Købsaftalen indebærer, at Arla producerer en vis mængde mælk og fløde for Milko.

Tirsdag sagde bestyrelsen i Milko ja til at sælge Sundsvall Mejeri til Arla med effekt 1. juli 2011. Handlen forudsætter en godkendelse fra de svenske konkurrencemyndigheder og kræver en omstillingsperiode for mejeriet, inden Arla kan overtage driften til sommer.

Købet af Sundsvall Mejeri kommer efter, at Arla i oktober sidste år fik et bud afvist af Milkos ledelse. Til Lantbruk.com fortalte Milkos adm. direktør, Göran Henriksson, dengang, at Arlas bud på mejeriet, som Milko selv har besluttet at lukke, var alt for lavt og blot et forsøg på at knække Milko. Buddet var kun på 30 mio. svenske kr., hvilket ifølge Göran Henriksson blot var fem mio. kr. mere end ejendomsværdien.

I går havde tonen fra Göran Henriksson dog fået en anden lyd, hvilket altså skyldes, at Arla skal producere en vis mængde mælk og fløde for Milko.

- Jeg er meget glad og tilfreds med, at vi har truffet den her beslutning. Det betyder, at vi kan fortsætte vores vej  med at reducere vores produktionsomkostninger yderligere, siger Göran Henriksson til Lantbruk.com.

Økonomisk fordel
For Arla er det en økonomisk fordel at have et mejeri i Sundsvall, der ligger 360 kilometer nord for nærmeste Arla-mejeri i Stockholm, idet Arla har fået en række nye andelshavere, som leverer mælk til Arla i området.

I en pressemeddelelse fortæller Arla, at købet er et led i Arlas strategi i Sverige om at være hele Sveriges foretrukne kilde til madinspiration og at tilbyde forbrugerne i regionen et stort udbud af mejeriprodukter. Derfor er de gode produktions- og distributionsmuligheder i Sundsvall vigtige for Arla.

- Vores mål er, at Arla som brand og virksomhed også vil udvikle sig i denne region i lang tid fremover. Vi er meget tilfredse med denne aftale, og Sundsvall Mejeri er af stor langsigtet betydning for Arla i Sverige, siger Arlas direktør for det svenske marked, Christer Åberg.

Arla og Milko har planer om at samarbejde om mælke- og flødeproduktion samt distribution og kølelager. Ambitionen er at få dette samarbejde etableret inden 1. juli. Øvrige detaljer om aftalen bliver mellem parterne, lyder det.

Mejeriet i Sundsvall har eksisteret i 128 år.

Læs også