Kom bare med sneen

Sukkerroerne sidder helt fast i den frosthårde jord, men hvis vejret bliver, som vejrudsigten varsler, skal de nok komme op, lyder det fra chefkonsulent Niels Viggo Brodersen fra Nordic Sugar.

Der har ikke været sådanne vejrforhold siden 1965, så det har med andre ord været det mest usædvanlige vejr i 45 år.

Sådan lyder det fra Niels Viggo Brodersen, chefkonsulent i Nordic Sugar, om den udfordring som de danske sukkerroedyrkere i øjeblikket står midt i. Roerne sidder nemlig i øjeblikket helt fast i den frosthårde jord. Siden mandag har ingen således kunne hive dem op af jorden.

- Gennem rigtig mange år har det været en god strategi at vente med at tage roerne op til december måned, men i år har vi fået noget meget specielt vejr, siger Niels Viggo Brodersen.

Det er startet med meget regn, så en relativ stor mængde sne, siden tøvejr med regn og så igen hård frost.

- Nu håber vi, at vi får noget sne. Ikke for meget, men cirka 10-15 cm til at isolere jorden og roerne. Om en uges tid siger vejrudsigten, at vejret slår om til tøvejr, og så bliver det forhåbentlig sådan, som vi tidligere har oplevet, hvor der er blevet taget roer op mellem jul og nytår, siger Niels Viggo Brodersen.

I den periode lyder opfordringen fra Nordic Sugar da også på, at roedyrkerne hjælper hinanden.

- Vi anbefaler, at de sætter så mange maskiner ind som overhovedet muligt, sådan så de, der er færdige, kan hjælpe dem, der har relativt mange tilbage, siger han.

Flere sukkerroedyrkere står således tilbage og mangler at få høstet 60-70 hektar.

 

Direkte levering er bedst
Niels Viggo Brodersen anbefaler normalt roedyrkerne at tage frostbeskadigede op til direkte levering i stedet for at lægge dem i en kule, hvis vejrudsigten rimelig sikkert siger, at det ikke bliver frost igen de næste cirka 10 dage. Roer, der har været udsat for frost, står nemlig bedst i jorden frem for i en kule, når det er tøvejr.

- Siger vejrudsigten frost igen seks syv dage efter mulig optagning, så skal man selvfølgelig sørge for at få dem taget op og lagt dem i kule på denne årstid, lyder det.

 

Kan løbe ind i problematik
Ifølge Niels Viggo Brodersen er der i øjeblikket ingen grund til at tegne et alt for pessimistisk billede af situationen lige nu. Alt tyder på i vejrudsigterne, at det inden for en kort periode igen bliver muligt at få taget de sidste roer op af jorden.

- Men det er klart, at hvis vejret fortsætter med frost i de næste 14 dage, så kan vi løbe ind i en problematik, hvor der knap er roer til at forsyne fabrikken, men den problematik tror jeg altså slet ikke, at vi løber ind i, lyder det.

God kvalitet
De sukkerroer, som er kommet ind den seneste tid, er også af god kvalitet, lyder det fra Niels Viggo Brodersen. Første meldinger af udbytte går også på, at man er positivt overrasket. Nærmere vil chefkonsulenten ikke komme det.

- Kvaliteten af roerne er helt i orden. Det eneste, der ikke er så positivt, er, at mange af dem er dårligt aftoppet, og nogle af roerne er der frosne jordskaller ved, siger han. 

Læs også