Big Six på Falster

Hos Brdr. Kamper I/S nær Gedser er den nyeste model Big Six roeoptager fra Agrifac sat ind imod snemasserne.

Sneen ligger som en tung dyne over Falster, og det har skabt alvorlige problemer for roedyrkerne, der har travlt med at få roerne taget op, inden kampagnen slutter i starten af januar.

Hos I/S Brdr. Kamper har man i disse uger fået fat i hjælp udefra i form af en indlejet Big Six Agrifac model 2011. Den eneste af sin slags i landet i øjeblikket.

- Det er et udmærket tidspunkt at se, om den nye Big Six 2011-model fra Agrifac kan stå distancen, forklarer Peter Kamper. Dens driftsikkerhed og høje kapacitet er de ting, jeg lægger vægt på, når jeg skal vurdere dens kvaliteter, fortæller han videre.

En hård høst
Peter Kamper havde håbet, at han havde været færdig allerede i starten af december.

- Men vejret er kommet bag på os, og fra alle sider ringer folk til os for at høre, om vi kan hjælpe dem, og det er i alles interesse, at vi støtter, hvor vi kan, fortæller Peter Kamper.

Det betyder ekstraarbejde for brødrene Kamper og deres ansatte. Og den sene høst giver arbejdsdage, der snildt kommer op på 15 timer. For det drejer sig om at holde gang i maskinerne hele tiden. 

Under de nuværende omstændigheder er det selvsagt svært at skære toppene helt af roerne, og sneen forsinker arbejdet. Men alligevel regner Peter Kamper med, at høstudbyttet i år bliver gennemsnitligt.

Større kapacitet
Udover sin gamle Agrifac har Peter Kamper lejet den sidste nye Big Six for at se, om den også i fremtiden skulle være svaret på en moderne udvidelse.

Den nye maskine har en kapacitet på 26 tons, hvilket er seks tons mere, end kapaciteten på den gamle maskine. 

- Det er en stærk maskine, den store Big Six. Og den kører bare, og så er komforten god. Har man kørt med roeoptagere før, vil det ikke tage mange timer at lære den nye maskine at kende, lyder det fra Peter Kamper. 

Indtil videre er maskinen på lejebasis. Den kommer derfor også til at fungere som demonstrationsmaskine for andre interesserede i området, da der i øjeblikket ikke er nogen importør af mærket i Danmark.

Læs også