Julegave: Pesticidafgift udskudt

Lovgivningsarbejdet har trukket ud så længe, at det gamle afgiftssystem fortsætter i første halvår af 2011.

For danske landmænd kommer der en uventet julegave under træet i år – den nye pesticidafgift kan nemlig ikke træde i kraft til 1. januar 2011. Og på grund af procedurerne kan den nye afgift tidligst træde i kraft fra 1. juli 2011.

Det bekræfter kontorchef Lea Frimann Hansen, Miljøstyrelsen, overfor ugeskriftet Grovvarenyt.

- Vi er nu så langt fremme, at procedurerne omkring lovgivningen med fremsættelse af et lovforslag om en omlægning af pesticidafgiften til et nyt system ikke kan ske før jul, forklarer hun.

Proceduren er, at der først skal være en høringsfase på tre-fire uger, og derefter skal lovforslaget gennem tre behandlinger i folketinget. Samtidig eller efterfølgende skal det til høring i EU. Når loven så er vedtaget og godkendt af EU, skal selve administrationen af den nye lovning også på plads – alt det tager sin tid.

Konkret betyder forsinkelsen også, at provenuet af pesticidafgifterne ikke øges allerede nu med de 150 millioner kroner pr. år, som hensigten ellers har været.

Vent med at købe ind
Peter Højer, der er formand for brancheorganisationen Dansk Planteværn opfordrer landmændene i den aktuelle situation til ikke at hamstre planteværn, fordi så meget er usikkert – bortset fra, at det ekstra provenu ikke bliver til virkelighed nu og her.

 - Men vi har slet ikke aftalt priser på midlerne med grovvarebranchen, og derfor ved de heller ikke, hvordan de skal prissætte produkterne, forklarer han.

- Så hvis der ikke er skattemæssige fordele ved at købe ind nu, kan man roligt vente med at tage beslutninger om køb af planteværn til forårsbrug, siger han til grovvarebranchens ugeskrift.

 

Øget afgift forvrider konkurrenceevnen
Torben Hansen, formand for Dansk Planteproduktion, er godt tilfreds med, at omlægningen af pesticidafgiften nu udskydes mindst et halv år.

 - Jo længere tid, der går, desto bedre, mener han.

Han anser nemlig et øget provenu på 150 millioner kroner for at være konkurrenceforvridende i de danske landmænds disfavør.

Når der alligevel ikke bliver krævet mere afgift op i første halvår af 2011, maner han også til besindighed.

- Jeg anbefaler derfor, at man venter med at købe planteværn ind, så man ikke får købt noget, man måske alligevel ikke skal bruge, fastslår Torben Hansen.

Læs også