Tradition for teknik

JULEMARKED: Fredag den 19. november slår Farmas i Farsø dørene op for en helt fast juletradition krydret med grønlangkål og den nyeste teknik.

Der var et år Farmas i Farsø sprang over sit traditionelle julemarked. Det var ikke velset blandt kunderne, så selv i disse for hele landbrugserhvervet så trange tider, holder Farmas fast ved traditionen.

- Det er måske netop i en tid som denne, vi har brug for at kombinere det nyeste indenfor traktorer, mejetærskere og teknik med både nostalgi og hygge, siger salgschef Jens Peter Jensen, der er primus motor i julemarkedet.

Så både han selv og alle medarbejderne sætter igen alle sejl til for, at julemarkedets kendetegn bliver fulgt. Og det gælder både tradition og fornyelse. Det er marked med teknikken i højsædet men med hyggen i front.

- Og så glæder det os, når hele familien kommer til julemarked, understreger salgschefen.

Der er aktiviteter og gode tilbud til hele familien. De knap 10.000 kvadratmeter under tag kommer til at bugne af leverandørtilbud, maskiner, mode, mad og aktiviteter for både store og små.

Her er både frugt og godter, arbejdstøj og mode, kunst og sadelmager, hollandske træsko og arbejdende værksteder med blandt andet trædrejer og broderi på arbejdstøj. Og så er her masser af nisser, juletræer og grønlangkål.

Man kan træffe færdselspolitiet, der vil fortælle om love og regler for færdsel på vejen med store maskiner. I service-baren kan man få svar på alle de tekniske spørgsmål og de maskinudfordringer, man går og tumler med i dagligdagen.

Op at hænge
De voksne kan prøve sikkerhedsudstyr beregnet til for eksempel gylletank og tagmaling.

- Alle kan prøve at hænge i udstyret, siger butiks- og reservedelschef Jan Hornbæk. Ligesom man kan få en tur med en New Holland 7070 med autocommand og udstyret med GPS.

- Så kan man selv teste, hvordan det udstyr virker, siger Jens Peter Jensen.

Der er have- og parkmateriel, håndværktøj og dieseltanke til transport samt et udvalg af brugte traktorer.

Og så er der selvfølgelig det væsentligste. New Hollands program af traktorer og mejetærskere, maskiner fra Kvernland og Indkøbsringen, Dalbo, Ålø, Hardy og Danfoil og mange, mange flere.

Der er gode tilbud på rigtig mange af tingene.

Omkostningsstyring
Men der er også en alvorlig situation for landbrugserhvervet, der ligger bag.

- Der har været en anden måde at drive forretning på siden 2008, medgiver Jens Peter Jensen, men understreger, at Farmas har tilpasset sig og lægger nu endnu mere vægt på at være omkostningsbevidst.

- Det gælder her i vores egen forretning, men det gælder også den måde, vi rådgiver vores kunder. De skal virkelig have noget for deres penge, understreger salgschefen, der samtidig glæder sig over, at New Holland har et meget spændende program, både når det gælder traktorer og mejetærskere.

- Faktisk er det det bedste, så længe jeg har været med, og det siger ikke så lidt, smiler han og understreger, at det også gælder driftssikkerhed med lavt vedligehold og brændstofforbrug.

- Når traktorerne kører mellem 1000 og 2000 timer om året, er det også vigtigt, at se på førerkomforten, og den er i top, mener han for midt i al tale om jul og hygge, glemmer han ikke fagligheden.

Det er den, der er omdrejningspunktet.

- Vi har den store glæde, at alle vore leverandører kommer, så der er virkelig nogen fagfolk at tale med, siger Jens Peter Jensen, der gerne vil skabe en god stemning som i en god, gammeldags købmandsbutik.

- For det er det vi i bund og grund er, understreger salgsdirektøren, der glæder sig til at ønske både faste og nye kunder en rigtig glædelig jul.

Læs også