Juletræsdyrkerne går til Højesteret

Bør være en kraftig formildende omstændighed, at vi umuligt kan påvirke juletræspriserne i hele Europa, lyder det fra Martin Petersen, formand i Dansk Juletræsdyrkerforening.

Efter at have været blevet dømt i både by- og landsret for overtrædelse af konkurrenceloven, er Dansk Juletræsdyrkerforening nu gået hele vejen til Højesteret.

I går læste anklager og forsvarer deres sager op i Højesteret, og på mandag i næste uge bliver dommen så afsagt.

Juletræsdyrkerforeningen er senest ved Østre Landsret i september sidste år tildelt en bøde på 400.000 kr. for, at man i perioden 2002-2006 har begrænset priskonkurrencen mellem sine medlemmer, ved at have vejledt om brugen af mindstepriser, idet der i foreningens nyhedsbrev var nogle prisstatistikker.

I højesteret håber man på enten at blive helt frikendt eller få sænket størrelsen på bøden, fortæller Martin Petersen, formand for Dansk Juletræsdyrkerforening. Han mener, at en bøde på 400.000 kr. til en så lille forening som Dansk Juletræsdyrkerforening er urimelig. Bøden blev i oven i købet skærpet i Landsretten i september. Den oprindelige dom fra Byretten fra februar sidste år lød på 200.000 kr.

- Vi har taget sagen til Højesteret grundede den principielle uenighed i hvorvidt en lillebitte forening kan påvirke hele det europæiske prismarked. Det er jo helt indlysende, at det kan vi ikke. Vi er en producentforening, der rådgiver vores medlemmer i forhold til dyrkning og afsætning af juletræer, siger Martin Petersen.

Mange år siden
Han benægter ikke, at man har haft prisstatistikker i nyhedsbrevet, men han mener, at det var en anden tid, og at reglerne var anderledes dengang. Man var desuden ikke klar over, at det var i strid med konkurrenceloven. Straks man blev gjort opmærksom på det, stoppede man med det samme med at bringe statistikkerne.

- Og alene dengang, da vi havde statistikkerne i nyhedsbrevet, var det aldrig vores indtryk, at det var med til at sætte dagsordenen på prisen. Det var udbud og efterspørgsel, siger Martin Petersen.

Han mener, at det er vigtigt at understrege, at foreningen ikke har haft nogen økonomisk interesse i det på nogen måde.

- Vi synes, at det er en meget formildende omstændighed, sæt vi skulle have gjort noget, at vi ikke altså ikke kan påvirke markedet, og at vi efter vi blev gjort bekendt med, at det var i strid med konkurrenceloven at bringe statistikkerne, straks stoppede med det, lyder det fra Martin Petersen.

Læs også