Overraskende kvalitet og udbytte i maltbyg

Hos Anders Jensen på Lolland er der smil på læben her i vårbyghøstens opstartsfase. Udbytterne ser overraskende fine ud.

Anders Jensen i Søllested på Lolland er foreløbig begejstret for både kvalitet og udbytte fra årets første vårbygmark, han høstede sent onsdag.

Maltbyggen af Carlsbergsorten Cha Cha, som han har på kontrakt, ser til gengæld ud til at give både rigtig gode udbytter og rigtig god kvalitet fra den fede lollandske JB6-JB7 jord.

- Af de 173 hektar, jeg dyrker med sukkerroer, hvede, byg og frø, har jeg 60 hektar med vårbyg, jeg skal over. De første fire hektar tog jeg onsdag aften lige inden tordenbygen. Det er selvfølgelig vanskeligt at vurdere det totale udbytte ud fra fire hektar, men det mejetærskerens udbyttemåler viser, ser rigtig fornuftigt ud, understreger han.

- Her til morgen har jeg fået taget en prøve af det høstede, og det viser 9,9 procent protein og sorteringen viser 92, hvilket er fint, siger han og viser hvor store og fine kernerne faktisk er.

Klør på i vårbyggen
Vandprocenten onsdag aften var dog til den høje side, idet den lå på mellem 16-18 procent, men i de to amerikanersiloer er det intet problem at tørre det ned.

- Byggen er jo knækket ned, så det bliver høstet så snart det er muligt – også selv om det skal ske ved 18 procent vand. Men det er også kun fordi vi selv kan tørre det ned. Hellere lade tørring i siloen koste lidt frem for at lade det ligge herude, understreger Anders Jensen.

Lav vægt i rødsvingel
Den unge lollandske landmand fik også sine begrænsede forventninger i rødsvingelen indfriet. Den blev bjerget med fornuftige udbytter og af en lidt ringere kvalitet end ønsket.

- Rødsvinglen blev tvangsmodnet, og var moden en uge for tidligt på grund af de 30 grader, vi havde her i sommer, fortæller Anders Jensen ved råvaren.

Han forklarer, at kvaliteten fra mejetærskeren bliver forringet af, at det ikke var muligt at sætte luft på for at fjerne skallerne, idet det så også vil tage de mange mindre frø der er, netop på grund af tørken.

- Som en rettesnor skal en fyldt 10 liters spand helst veje 1,8 kilo, men det her frø vejer kun 1,65 – 1,7 kilo, forklarer han.

Læs også