Længe ventet finsnitter

MASKINER: Både forhandlere og kunder har ventet længe på New Hollands finsnitter-serie FR 9000. Nu er den her, og forventningerne er indfriet.

Næsten 70 gæster var mødt op hos Pugholm I/S ved Niels og Peter Tolbod i Aars, som havde udlånt en græsmark til demonstration af New Hollands finsnitter-serie FR 9000.

Den nye serie kom i 2007, men siden har fabrikken videreudviklet systemet, hvor der er lavet en række tekniske forbedringer, finjusteringer og en ny kabine.

Det var de seneste forbedringer, arrangørerne New Holland Danmark og de tre regionale forhandlere og servicecentre Farmas i Farsø, Ingemann Larsen på Mors og S.D. Kjærsgaard i Frejlev, gerne ville vise på demonstrationen.

Det var ikke uden stolthed, at producent og forhandlere viste den nye maskine.

- Vi har været langt nede på markedsandele i forhold til finsnittere, men nu er vi tilbage, og har vundet 26 procent af markedet på bare et par år, siger direktør i New Holland Danmark, Lars Skjoldager Sørensen.

Maskinstationernes maskine
Den største model har 824 hestekræfter, og maskinerne fås med pick-up fra 2,8 til 5,20 meter, skærebord fra 8 til 12 rækker og pileskærebord.

Størstedelen af snitterne er i Danmark solgt til maskinstationer. Vraa Maskinstation kører også med en af de nye snittere, en 9050.

- Den er driftssikker, den har en god kapacitet, og den er brugervenlig, siger indehaveren af Vraa Maskinstation Søren Ulrik Sørensen.

Han lægger også vægt på, at komforten for piloten er god, samt at der følger en god serviceaftale med maskinen.

Længe ventet
I den nordlige del af Jylland er det kun Farmas, Ingemann Larsen og S.D. Kjærsgaard, der forhandler snitteren. New Holland kalder dem High Performance Partnere, fordi de har både ekspertisen og reservedelene foruden viljen og lysten til at få maskinerne til at køre ude hos kunderne.

Snitteren har været længe ventet ude hos forhandlerne.

- Vi har ventet på den nye snitter i mange år, og New Holland har været alt for længe om at komme i gang, men så blev det endelig nye tider i 2007. Jeg er glad for, at vi ventede, for New Holland-fabrikken går ikke på kompromis med noget, og der er kommet en maskine, vi virkelig kan være stolte af, siger forhandleren fra Farsø, der indtil nu har solgt syv nye snittere.

Jens Peter Jensen roser også de fem medarbejdere, der er specialiseret i finsnitterne hos Farmas.

- De er guld værd, og de går virkelig op i det. De er på vagt 24 timer i døgnet og rykker også ud klokken to om natten, siger han.

Deres arbejde er blevet nemmere.

- Den nye serie er meget mere servicevenlig, og vedligeholdet er slet ikke at sammenligne med det, vi kender, siger Jens Peter Jensen.

Fra gammel Kadet til ny Mercedes
Maskinen, der blev demonstreret, var en FR 9060, der til daglig kører for Bejstrup Maskinstation, Fjerritslev.

Den har indtil nu kørt 1200 timer. Samtlige 1200 timer har været med Anders Bandsholm Nielsen som pilot. Den nye snitter har også gjort hans arbejde lettere.

- Den er dejlig og nem at køre med. Alle kan finde ud af det, fortæller han, der betegner skiftet fra den tidligere snitter til 9060’eren som det rene luksus:

- Det er som at gå fra en gammel Kadet til en ny Mercedes, siger han fra førerhuset, hvor han har et godt udsyn.

Anders Bandsholm Nielsen sparer også meget tid med klargøring om morgenen. Før brugte han op til halvanden time på at smøre, gøre ren og slibe knive. Nu klarer han arbejdet på tre kvarter.

En vemodig køretur
Men det var med en vis portion vemod, at han demonstrerede snitteren, for det blev hans sidste tur i snitteren.

Arbejdstiderne på en snitter passer nemlig rigtig dårligt sammen med rollen som familiefar, så Anders Bandsholm Nielsen skal i fremtiden køre lastbil for Bejstrup.

- Det er helt sørgmodigt at overlade maskinen, men nu får jeg kortere arbejdsdage, mere fri og mere tid sammen med min kone og søn, siger han.

Læs også