Rentesplid i Roskilde

Rådgivningsfirmaet Agrovi havde i forrige uge landbrugskonference i Roskilde, hvor en finansanalytiker og chefstrateg viste, hvor uforudsigelig renterne er.

Hvor kunne verden være meget nemmere, hvis der var endegyldige og sikre prognoser fra økonomerne. Men det er der ikke. Og det havde rådgivningsselskabet Agrovi fra Nordsjælland sat sig for at illustrere, da de for nyligt afholdte landbrugskonference i Roskilde.

Til at illustrere det havde de inviteret chefstrateg i Nykredit Klaus Dalsgaard og Svend Jørgen Jensen, der er finansanalytiker i Finanshuset Demetra. Og de er rygende uenige om, hvor renten bevæger sig hen.

Det skulle de diskutere foran de godt 120 tilhørere.

Men en ting var de ganske enige om. Der bliver ikke noget økonomisk opsving, der vil noget.

- Vi er, så vidt jeg ved, de største långivere her i landet. Sidste tal jeg hørte, havde vi udlånt 93 milliarder kroner, så vi har samme interesse. Vi vil frygteligt gerne have vores penge igen, begyndte Klaus Dalsgaard fra Nykredit, hvorefter han forsatte:

- Der er lys for enden af tunnelen. Der er lys i pæren, men det er en elsparepære. Sådan en der tænder meget langsomt og aldrig for alvor bliver rigtig lysende, sagde Klaus Dalsgaard.

Uforudsigelig rente
Men den enighed varede ikke specielt længe.

Klaus Nygaard understregede nemlig, at vi nu er nået ind i slutfasen af rentefaldet.

- Pilen peger nedad på stort set alle rentesatser, sagde han, og forsatte lidt muntert:

- F1-renten falder nok ikke mere end en procent, for den kan ikke blive negativ, sagde han til et grinende publikum.

Da Svend Jørgen Jensen fik talerstolen overdraget, greb han straks rentediskussionen.

- Man har hørt økonomer sige de sidste 10 år, at renten ville stige, fortalte han, mens han viste en graf over de sidste 10 års rente, hvor renten blev ved med at falde.

Finansanalytikeren fastslog altså modsat, at rentefaldet vil fortsætte.

Renten blev derefter diskuteret videre og strategernes forecasts blev stærkt betvivlet af Svend Jørgen Jensen og krydret med spørgsmål fra publikum.

Læs også