LandboNord lægger op til øget kommunikation mellem landmænd, der er uenige om kviepasningsaftaler.
Alting kan være i den skønneste orden, når man sidder ved køkkenbordet og laver en aftale om kviepasning. Alligevel kan det ende med så voldsomme uenigheder om kontrakten, at al kommunikation foregår via advokater.
Denne situation vil LandboNord gerne undgå, og har derfor indføjet et særligt afsnit i standard-kviekontrakterne kaldet »mediation«.
- Vi har desværre set enkelte eksempler på, at sager har udviklet sig til voldgiftssager, hvor en almindelig samtale ikke længere er mulig mellem parterne. Men når tingene først er nået derud, hvor det kun er advokaterne, der kommunikerer sammen, kan det være meget svært at løse konflikten. Derfor har vi indføjet et afsnit i kontrakten, der hedder »mediation«, i håb om, at det kan forebygge konflikter, siger Anne-Mette Søndergaard.
Ansigt til ansigt
Formålet er ifølge chefkonsulenten at forhindre, at tingene udvikler sig til en egentlig voldgiftssag.
- Det er i bund og grund et afsnit om ganske almindelig kommunikation mellem folk. Der lægges for eksempel op til, at parterne holder et møde med en tredje uvildig part.
- Det er vigtigt for konfliktløsningen, at parterne mødes ansigt til ansigt og ikke via e-mail, sms, vognmanden der transporterer kvierne og advokater, tilføjer Anne-Mette Søndergaard.
Få problemer
Anne-Mette Søndergaard oplyser, at ud af de cirka 50 eksisterende aftaler med kviepasning, som LandboNord er involveret i, har der været tre sager inden for de seneste otte år, hvor tingene er kørt helt skævt mellem to landmænd.
- De to af sagerne skyldes et sammenfald af mange uheldige omstændigheder. Normalt hører vi stort set aldrig om problemer med kviepasningsaftalerne, siger Anne-Mette Søndergaard.
Effektivt Landbrug bringer her et eksempel på en kviepasningsaftale, hvor landmændene er blevet så uenige, at de ikke taler sammen længere:
KONFLIKT OM KVIER
Mælkeproducenten Morten Bo Larsen, Mygdal ved Hjørring, har sat en advokat i gang med at rejse et erstatningskrav over for kviehotelejeren Martin Olsen, Tylstrup, i forbindelse med en voldgiftssag, der er på vej.
Beløbet bliver seks-cifret, anslår Morten Bo Larsen, der mener, at Martin Olsen ikke har passet hans kvier ordentligt.
- Blandt andet er nogle af kvierne blevet over 20 måneder gamle, uden at der er blevet insemineret på dem, og 30 procent af dem havde ifølge dyrlægen digital dermititis, siger Morten Bo Larsen. Under normale omstændigheder skulle kvierne have været med kalv i 14-15 måneders alderen.
Sagen slider
Morten Bo Larsen opsagde kviepasningsaftalen pr. 31. maj i år. Ifølge mælkeproducenten stillede Martin Olsen imidlertid så urimelige krav for at udlevere hans kvier, at Morten Bo Larsen gik i fogedretten den 27. april for at få dem alle ud.
- For at få 56 kvier ud af kviehotellet har jeg måttet betale 15.000 kroner ekstra i løsepenge. Det er ikke rimeligt, men jeg ville bare have kvierne hjem, for jeg var bekymret for deres velbefindende. Desuden sled sagen hårdt psykisk på både mig selv, min kone og vores syv børn, siger Morten Bo Larsen.
Han fortæller, at han allerede har fået insemineret 15 af kvierne.
Morten Bo Larsen advarer nu andre landmænd om at benytte Martin Olsens kviehotel, og generelt råder han til at lade være med at indgå nogen former for mundtlige aftaler med kviehotelejere.
- Dem kan jeg se, at der løbes fra med det samme, hvis tingene spidser til, siger Morten Bo Larsen.
Kontrakt
Den 48-årige mælkeproducent med 200 SDM-køer mener endvidere, at det har været for nemt for Martin Olsen at omgå kviepasnings-kontrakten fra LandboNord.
- Min advokat har netop sendt et brev til LandboNord med en beskrivelse af mangler i kontrakten.
Chefkonsulent i LandboNord, Anne-Mette Søndergaard, har ingen kommentarer til sagen.
- Vi udtaler os ikke om enkeltsager. Men generelt kan jeg sige, at vi skal være hurtigere til at følge op, hvis kommunikationen mellem parterne går i stå, siger hun.
Garanti
Kviehotelejeren Martin Olsen er helt uenig med Morten Bo Larsen.
- Da jeg fik Morten Bo Larsens kvier, var de misligholdt og i dårlig stand efter et ophold på et andet kviehotel. Så det har været en stor opgave at rette op på det. Men jeg har gjort en ihærdig indsats og har insemineret dem, der var tyregale. Nogle af dem var for gamle ved ankomst.
- Da jeg oplevede, at Morten Bo Larsen havde svært ved at betale lejen til tiden, krævede jeg garanti fra banken for, at jeg kunne få mine penge, inden vi læssede kvierne, siger Martin Olsen.
Han mener, at dårlig kemi mellem parterne har været medvirkende årsag til, at sagen står, hvor den står nu.