Ensileringsmiddel er en forsikring

Giver det mening at bruge ensileringsmiddel? For Palle Nielsen fra Febjerggaard Maskinstation i Kalundborg gør det. Han har høstet erfaringer med det i to år, og fra i år bruger han det i alle slæt.

For tre år siden kunne Palle Nielsen fra Febjerggaard Maskinstation ved Kalundborg konstatere, at en tredjedel af hans græsensilage var lige til at kassere.

- Det var et ekstremt år. Men ud af en bunke på halvanden meter måtte jeg fjerne cirka den øverste halve meter. Der var gået skimmelsvamp i det, og jeg kunne ikke bruge det som foder, siger Palle Nielsen.

Det betød, at han året efter begyndte at eksperimentere med ensileringsmiddel. For to år siden brugte han således ensileringsmiddel i det 4. slæt, som han vidste, ville blive tørt. Og sidste år brugte han det i både 3. og 4. slæt. Resultaterne blev så gode, at han har tænkt sig at gøre det konsekvent i år.

- Jeg putter ensileringsmidlet Sil-All 4x4 i al græsset i år også 1. og 2. slæt. Det holder sig bedre og er længere friskt, siger Palle Nielsen.

Som en forsikring
Det er altid det øverste lag, der går mug i, da det er her, der kommer ilt til. Det trykker dog så meget, at de nederste lag ikke får ilt, og derfor slipper fri for mug. Palle Nielsen har dog tidligere oplevet, at hvis ikke man får brugt det hurtigt, så går der også mug i det nederste, når man har fjernet det øverste lag.

Men er det blevet ensileret med ensileringsmiddel, så holder det sig også efter, at man har taget af bunken, mener Palle Nielsen.

For Palle Nielsen er der kun en ulempe ved brugen af ensileringsmiddel. Prisen.

Men den betaler sig tilbage i længden, mener han.

- Hvorfor betaler man penge til en forsikring? Der får man jo ikke noget ud af det, medmindre, at der sker noget. For mig er det at bruge ensileringsmiddel i græsset ligesom en forsikring, siger Palle Nielsen.

Sjældent fuldstændig optimalt
- Skal man undgå at bruge ensileringsmiddel, så skal det ensileres 110 procent optimalt. Men så kræver det altså, at man tør sætte al lid til Vorherre. På bundlinjen tjener man hurtigt de udgifter, man har til ensileringsmiddel ind igen, og man får desuden bedre foder ud af det, lyder det fra Palle Nielsen.

Og samarbejdspartneren Bjørn Bülow fra Bülows Maskinstation samstemmer.

- Du skal ikke kassere ret meget før, at det er en god forretning med ensileringsmiddel. Og så er der en tillægsgevinst med bedre foderværdi, siger han.

I samarbejde med Bülows og Tågerup Maskinstationer tilbyder Palle Nielsen derfor ensilage med ensileringsmiddel i år.

- Nu skal vi ud og overbevise kunderne om, at det kan betale sig. Vi havde et arrangement med en konsulent fra Alltech (producenten af ensileringsmidlet, red.), og der var god interesse for det, men kunderne vil jo altid helst gerne se, hvad naboen får ud af det, før de selv investere i det. Nu har jeg prøvet det af og fået gode resultater ud af det, så det håber jeg, at vores kunder kan se, siger Palle Nielsen.

De tre maskinstationer har nu bestilt ensileringsmiddel hjem, så de altid er klar til at servicere kunderne med.

- Jeg regner også med at tage det med ud til de kunder, der ikke har bestilt det, hvis de nu skulle fortryde, når jeg kommer ud og vi kan se, hvor tørt græsset er, siger maskinstationsejeren.

Læs også