Markedet for kul giver håb for halmprisen

Hvad har kulmarkedet med landbrug at gøre? Mere, end hvad man måske lige skulle tro. De stigende kulpriser øger muligheden for at få økonomi i produktion af halm og andre energiafgrøder, mener analytiker.

Som dansk landmand kan man mene, at kulmarkedet ikke har meget med landbrug at gøre. Men der er en sammenhæng, skriver Effektivt Landbrugs markedsanalytiker, Palle Jakobsen fra Agrocom.dk, i dagens Markedskommentar side 15.

Palle Jakobsen konstaterer, at der den seneste tid har været markant stigende priser på kulmarkedet på grund af en massiv efterspørgsel fra de nye vækstøkonomier i Fjernøsten. Det er især lokomotiverne Inden og Kina, der fører an med efterspørgselen efter kul, som de skal bruge til deres industri.

Efterspørgselen på kul vil få priserne på energi, som for eksempel elektricitet og gødning, til at stige. Men de stigende kulpriser øger også muligheden for at få økonomi i produktionen af halm og andre energiafgrøder, påpeger Palle Jakobsen.

Kornpriser
- Trendændringerne kom i starten af 2010, og det var stort set samtidig med en tilsvarende ændring i trenden på dollaren, der vendte fra ned til op hen over juleperioden. Med stigende pristrend på kul og dollar på samme tid, mærker vi i Europa stigningerne kraftigere målt i danske kroner. Ændringen i prisretningen kom blot et par uger før, at Dong Energy tilfældigvis besluttede sig for igen at genoptage indkøbene af halm til deres kraftværker, tilføjer Palle Jakobsen. 

De stigende råvarepriser øger også fokus på udviklingen i kornpriserne. Og her er der måske grund til optimisme.

- Hvad sker der med kornpriserne, når forbrugsudviklingen tvinger Kina i markedet efter majs? Det samme som allerede er sket med priserne på soja, sukker, vegetabilske olier, råolie, kul, metaller med mere?, spørger Palle Jakobsen.

Læs også