Slagtesvineproducenterne holder vejret

Slagtesvineproducenterne venter spændt på en klar melding fra Danish Crown, om hvad Plan B konkret indeholder.

Det lykkedes ikke at få slagteriarbejderne til at gå ned i løn ved overenskomstforhandlingerne.

Til det var parterne i Dansk Industri og Fødevareforbundet NNF simpelthen for langt fra hinanden.

Forligsmand Asbjørn Jensen måtte tage over, og han kom søndag aften frem med et mæglingsforslag, der i stedet for lønnedgang byder på en mindre lønfremgang for slagteriarbejderne, der får samme fremgang, som de andre på det private arbejdsmarked.

Hovedpunkterne er, at mindstelønnen hæves over to år med 2,95 kr. og normallønnen med 3,85 kr., mens genetillæg for eksempelvis overtid og skifteholdsarbejde hæves med 4,5 procent.

Kortene holdt tæt
Dette er ikke godt nok for Danish Crown, der nu har taget hul på den omtalte Plan B. Inden overenskomstforhandlingernes start fortalte man, at det var en plan, som har drastisk betydning for slagteriets antal af arbejdspladser i Danmark. Danish Crown beskæftiger i dag cirka 5.600 slagteriarbejdere.

Hvad Plan B konkret indeholder, er der dog ingen udover ledelsen i Danish Crown, der endnu ved. Meldingen om 600 slagteriarbejdere mister jobbet på ind til videre unavngivne slagterier, er hidtil eneste udmelding fra slagteriet.

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, ser dog meget gerne, at Danish Crown snart melder noget mere ud om, hvad Plan B egentlig er. Gerne meget hurtigt.

- Som alle andre slagtesvineproducenter, så venter jeg meget spændt på, hvad der kommer til at ske. Danish Crown har siddet og holdt kortene utroligt tæt, og selvom det nok har været nødvendigt under forhandlingerne, så må de meget gerne snart melde noget ud. Deres andelshavere har brug for at vide, hvordan de ser fremtiden, og hvad de gør, siger Henrik Mortensen.

Han savner blandt andet svar på hvilke muligheder Danish Crown overhovedet har for at flytte mere slagtning og forædling til udlandet.

- Jeg tror, at det her er noget, som får meget store konsekvenser for slagtesvineproduktion i Danmark, lyder det.

Bør få konsekvenser
Henrik Mortensen ligger ikke skjul på, at han er meget skuffet over, at det ikke lykkedes for ledelsen i Danish Crown at få slagteriarbejderne ned i løn. Dette punkt er nemlig bidende nødvendigt for, at man kan få gennemført besparelserne i DC Future fuldt ud.

Svineproducenternes formand går endda så langt, at han mener, at den manglende succes fra ledelsen i Danish Crown med at få slagteriets medarbejdere ned i løn, bør få konsekvenser.

- Rigtige mange af os har gennem den seneste tid gået og holdt vejret, fordi vi har troet, at det var det her, der skulle give os et løft, så vi kunne komme til at producere nogle flere slagtesvin. Måske er det på tide, at der kommer andre ind i ledelsen hos Danish Crown, og ser på det hele med friske øjne, siger Henrik Mortensen, der fortsætter:

- Jeg ved godt, at lige nu så er forskellen i prisen mellem Danmark og Tyskland ikke så stor, som den tit har været. Men vi kommer stadig til at mangle de penge, som DC Future skulle give os. Det er tvingende nødvendigt, at de kommer med et andet udspil. Der skal ske noget drastisk, lyder det fra Henrik Mortensen.

Det lykkedes i går ikke at få Danish Crown til at uddybe, hvad Plan B mere konkret indeholder.

Læs også