På Landbrugsskolen Sjælland i Høng slår man i år rekorden for antal elever, som blev sat for 90 år siden. Asmildkloster Landbrugsskole er fuldstændig fyldt.
Det vælter ind med elever på de danske landbrugsskoler i øjeblikket.
Eksempelvis så kan Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg melde om fuldt hus af elever, og fra Landrugsskolen Sjælland i Høng har man fra 1. februar 195 tilmeldte elever. Det er det højeste nogensinde. Rekorden som man slår, er også helt tilbage fra 1921, hvor man i Høng havde 180 elever gående på skolen på samme tid.
Men selvom det for skolerne er en god ting, så er baggrunden lidt trist. Det er nemlig landbrugets øjeblikkelige krise, der er den helt store årsag til elev-boomet.
- Det er svært at få job i den krisetid, som landbruget i øjeblikket er i. Det gælder også dem, der er færdige med hovedforløbet. Mange landmænd venter lige en omgang med at ansætte folk, siger Karl-Åge Poulsen, forstander på Landbrugsskolen Sjælland.
Så i stedet for at gå en tid i møde med arbejdsløshed, så vælger mange i stedet at videreuddanne sig på ledelsesmodulerne på landbrugsskolerne. Og det er jo kun en positiv ting, fortæller Karl-Åge Poulsen. Han fortæller videre, at man i Høng i øjeblikket tæller på knapper, for at få plads til alle de elever, som ønsker at starte 1. februar på skolens lederuddannelser.
- Der er behov for flere ledere i landbruget. Mere kendskab til hvilke måder, som man skal motivere sine medarbejdere på. Mange af de, som bliver færdige her, skal selv ud at have elever med sig i stalden og marken. Derfor kan det kun være godt at få noget ledelsesundervisning, produktionsstyring, økonomi, strategi og så videre, siger han.
Fuldt hus i Viborg
Også på Asmildkloster Landbrugsskole kan forstander Keld Mikkelsen melde om overvældende interesse i at begynde på skolens uddannelser. Her er der nu fyldt fuldstændig op.
- Når krisen kradser, og man ikke kan få noget beskæftigelse, så må man jo til at få noget mere uddannelse, siger Keld Mikkelsen.
Han fortæller, at situationen på landbrugsuddannelserne ikke er særlig meget forskellig end på andre uddannelsesinstitutioner. Billedet hele vejen rundt er, at flere og flere søger ind på uddannelsesstederne. Som eksempel nævner Keld Mikkelsen tømreruddannelsen og AMU-kurser, der for tiden også oplever stor elevfremgang.
- Her på skolen har vi også nogle vikarkurser sammen med Bygholm Landbrugsskole. Det har vi aldrig haft før, men det behov skal jo også afdækkes. I stedet for at blive afskediget, så er der mange, der søger ind for at få noget efteruddannelse, siger Keld Mikkelsen.
Tonser fremad
På Asmildkloster Landbrugsskole har man 40 procent flere elever på grundforløbet end man plejer. På virksomhedsledersiden har man 20-30 procent flere elever end man plejer. Derudover har skolen et mindre hold i gang på Agrarøkonomuddannelsen. Fra 1. februar når der startes op med nye hold, kommer man op på cirka 160 elever.
- Vi tonser fremad, og for os er det positivt, men for erhvervslivet, så er det jo nogle kedelige tendenser. Igen kan man dog også sige, at det er bedre at komme på skole i stedet for at gå at daske derhjemme, lyder det fra Keld Mikkelsen.
Effektivt Landbrug ville gerne have haft en samlet præcis statistik for alle landets landbrugsskolers fremgang, men den er endnu ikke udarbejdet, lyder det fra skolernes paraplyorganisation, Danske Landbrugsskoler.