Spisekartofler bør dyrkes på kontrakt

SPISEKARTOFLER: Der er voldsomt store forskelle mellem avlerne, men med de aktuelle priser på 2008-kartofler, taber alle penge på avlen, vurderer konsulent.

- Efter afslutningen af 2008-sæsonen, kan jeg godt forstå, at kartoffelproducentforeningen råber vagt i gevær. Det har været et noget specielt forløb, siger Benny Jensen, som yder planteavlsrådgivning fra BJ-Agro i Hovborg, der beskæftiger tre agronomer.

Ifølge Benny Jensen har de forholdsvis få spisekartoffelproducenter, der fik afsat avlen inden jul, haft gode økonomiske resultater, mens de, der har solgt det meste i 2009, har måttet sælge med tab. Og han vurderer, at der lå rigtig mange kartofler på lager ind i 2009.

Jens Marius Thomsen, som er planteavlskonsulent ved Heden & Fjorden, bekræfter, at mange spisekartoffelavlere fik pæne afregninger sidste år i optagningsperioden, og at tendensen hen over vinteren har været faldende priser.

- Der er en kæmpespredning. De, der har fået afsat i tide, kommer ud med pæne resultater, siger han.

Skal sænkes 10 procent
Ifølge Benny Jensen skal forklaringen findes i et forløb, der strækker sig over de sidste par år, hvor det har givet gode resultater at lave spisekartofler på det frie marked. Derfor er der et stigende antal, som dyrker kartofler uden kontrakt og prissætning.

- Men det er risikabelt at dyrke hovedparten af sine kartofler uden kontrakt, forklarer han og tilføjer, at en væsentlig del af produktionen bør avles med prissikring.

Kartoffelhandelseksperter har vurderet, at produktionen af spisekartofler i 2009 skal sænkes med 10 procent i Vesteuropa, men ifølge Benny Jensen er arealet i Danmark uændret, og vurderingen er, at der også er status quo i lande som Holland og Belgien.

- Derfor er udsigten for den kommende høst noget spændende, som han udtrykker det.

Ingen arealsænkning
- Der er ikke kommet nogen arealsænkning, og udgifterne til blandt andet gødning er samtidig steget, så der er grund til nervøsitet, for det kan blive et meget vanskeligt år. Men meget kan stadig nå at påvirke det kommende års marked, siger han og nævner kraftig tørke eller våde høstforhold som eksempler.

Planteavlskonsulentkollegaen fra Heden & Fjorden vurderer også, at det er meget op ad bakke.

- Især gødningsomkostningerne er steget voldsomt. Kartoflerne har et stort behov, og man går ikke på kompromis med hensyn til gødningens sammensætning og kvalitet, siger Jens Marius Thomsen, som forventer, at man for alvor begynder at leverer nye kartofler i løbet af to uger.

Voldsomt store forskelle
Landscentrets nyeste 2009-budgetkalkule for spisekartofler på JB 1&3, der er opdateret den 27. april, viser et DB 1 på 13.645 kroner pr. hektar, og et DB 2 på 4212 kr. (dækningsbidrag efter at maskin- og arbejdsomkostninger er trukket fra).

- Kun en mindre del af avlerne kan være med der, og med de aktuelle kartoffelpriser på 2008-kartofler, taber alle penge på avlen. Selv ved en noteringspris på 125 kroner pr. hektokilo, vil resultatet for rimeligt dygtige avlere – afhængigt af kvaliteten af de avlede kartofler – svinge fra et DB 2 på 10.000 til minus 500 kroner pr. hektar, understreger Benny Jensen, BJ-Agro, som kommer hos landmænd med 2000 hektar spisekartofler.

- Der er voldsomt store forskelle mellem avlerne. Når prisen ligger i et rimeligt leje får en tredjedel et DB 2 svarende til en kornafgrøde, en anden tredjedel vil få et resultat, der er noget bedre end korn, mens de sidste vil tjene meget godt på spisekartofler. Og i år med gode priser, er der nogle, der tjener mange penge på spisekartofler, forklarer han.

Benny Jensen vurderer, at kartoffelbranchen generelt kan øge indtjeningen ved at arbejde mere med produkternes kvalitet, men det er et langt sejt træk, hvor både avlere, pakkerier og salgsled skal trække i samme retning.

Læs også