Brancheforeninger tilfredse med fødevareministeriet

GODE RÅD: Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) overtager styrepinden i Danmark, behøver han ikke at pille ved fødevareministeriet, lyder det fra en række af landbrugets brancheforeninger.


Når Lars Løkke Rasmussen snart bliver statsminister, som alt jo peger på, kunne man godt spekulere i, at han ville have lyst til at stille sit eget friske ministerhold og lave en ministerrokade.

Gør han det, behøver han dog ikke overveje i at skifte ud i toppen af Fødevareministeriet. Sådan lyder det fra en række af landbrugets brancheorganisationer, der er rigtig godt tilfredse med den nuværende minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Eva Kjer Hansen (V).

- Hun har hår på brystet, lyder det fra Bo Wieck-Hansen, formand for De Frie Kyllingeproducenter, der roser ministeren for hendes arbejde med at kæmpe for særstatus til Danmark som salmonellafrit kyllinge-land.

Også fra svineproducenternes forening er der tilfredshed med den måde, som Fødevareministeriet kører på i dag.

- Jeg vil ikke blande mig i, hvordan Lars Løkke Rasmussen vil sætte sit ministerhold. Bare han bevarer det fødevareministerium, som vi har i dag, siger Torben Poulsen, formand for Danske Svineproducenter.

Lukkede ministerier
Hos økologerne roser man også Fødevareministeriet. Sammen med miljøministeriet er det de eneste ministerier, som det i dag nogenlunde er muligt at komme i kontakt med, mener formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard.

- Nogle af ministerierne er alt for lukkede. De skal være meget mere åbne. Især når det kommer til det her udspil med Grøn Vækst. Der skal man kunne tage diskussionen, og indtil videre, har det været en meget lukket proces. De eneste ministerier, der har været en lille smule åbne, det er Fødevareministeriet og Miljøministeriet. Alle andre har været meget meget svære at komme i kontakt med, siger Evald Vestergaard.

For liberal
Der er dog ikke ubetinget ros til Eva Kjer Hansen og hendes fødevareministerium. Fra Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er holdningen til hende lidt mere lunken.

- Landbruget er i en trængt branche, så jeg vil da håbe, at vi kunne finde en fødevareminister, der kunne kigge lidt mere på landbruget. En, der kiggede mere på primærlandbrugets vilkår og ikke så meget på alt det her med Grøn Vækst. Ud fra mælkeproducenternes synspunkt, så synes vi godt nok, at hun er meget liberal, siger Egon Eskildsen, næstformand i Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter.

Løkkes udfordring
Regeringens udspil, Grøn Vækst, er i det hele taget noget, der fylder meget hos brancheforeningerne. Alle venter de i spænding på, at regeringen får det gjort færdigt, og flere af dem nævner det som Lars Løkkes største udfordring, når de tager landbrugsbrillerne på.

- Vi er meget bekymret for, hvilke planer, de har med Grøn Vækst. Om hvad der bliver pålagt erhvervet af omkostninger. Stiger de, ja så vælter læsset for os, siger Torben Poulsen.

Bo Wieck-Hansen fra de Frie Kyllingeproducenter er også spændt.

- Selvfølgelig skal vi opføre os ordentligt og betale de afgifter og bidrag, som vi nu skal, men vi er så langt ude nu, at vi ser en masse produktion flytte ud af landet. Det bliver en udfordring for Lars Løkke at vende, for, som det ser ud nu, så ville jeg da ikke opfordre nogen af vores kolleger, til at bygge i Danmark, hvis vi bliver pålagt endnu flere afgifter, siger Bo Wieck-Hansen.

Læs også