Fem mejerier sænker prisen
KETCHUP-EFFEKT: Med virkning fra 1. januar sænkede Arla i forgårs mælkeprisen med 31,4 øre. Nu følger andre mejeriselskaber trop.
Efter at Arla i forgårs sænkede afregningsprisen over for andelshaverne med 31,4 øre, har andre mejeriselskaber besluttet sig for at følge trop. Det viser en rundringning til otte mejerier, som Mejeriforeningen har foretaget.
Fire ud af de otte mejerier sænker således afregningsprisen, heriblandt Mammen Mejeri, der, efter at Arla-noteringen er faldet fra 263,8 til 232,4 øre pr. kilo mælk, lægger sig på samme niveau - også med tilbagevirkende kraft fra 1. januar.
Thise Mejeri vil også sænke afregningsprisen, men tager først stilling til niveauet på et bestyrelsesmøde i næste uge.
- Vi forventer helt eller delvist at følge Arlas sænkning af afregningsprisen, så den kommer i nærheden af den pris, der er gældende i resten af Europa, siger salgschef hos Thise Mejeri, Mogens Poulsen, til Mejeriforeningens nyhedsbrev.
Derudover forventer Nørager Mejeri og Nørup Mejeri at sænke prisen til et indtil videre ukendt niveau.
Fire andre selskaber vil til gengæld se tiden an: Naturmælk, Andelsmejeriet Sædager, Endrup Andelsmejeri og Them Andelsmejeri.
Nødvendigt
Arla Foods formand Ove Møberg kalder sænkningen af Arla-noteringen »et meget voldsomt prisfald«, men en nødvendighed på grund af den finansielle krise, som kræver en stram og målrettet styring af omkostningerne.
Ifølge landmand.dk betyder prissænkningen da også, at mælkeprisen nu er tilbage til tiden før de store prisstigninger i sommeren 2007, og det vil sætte mange andelshavere under pres.
Dansk Kvægs formand Peder Philipp finder, at mælkeproducenterne nu står i en meget svær situation.
- Det bliver en kæmpe udfordring at få strammet op på de enkelte bedrifter og sammen med lokale rådgivere finde nye muligheder og løsninger. Forholdet mellem mælkepris og de omkostninger, vi har på foder, gødning og renter, gør det svært. Disse omkostninger vil også falde, men der går jo tid, siger Peder Philip til landmand.dk.
En anden væsentlig udfordring bliver ifølge Peder Philipp fremover at håndtere udsving i mælkeprisen rent likviditetsmæssigt. Derfor har Dansk Kvæg sat sig for at undersøge, om de nuværende mælkepriser er en bundpris, og om der er tale om en kortvarig periode.