Arla kommer til Hirtshals
FUSION: En ny, konventionel Arla egnsmælk med Hirtshals fyrtårnet kan blive resultatet af fusionen mellem Arla og Hirtshals Andelsmejeri.
Hirtshals Andelsmejeri har igennem måneder ført forhandlinger med Arla. Det kom frem, da mejeriet indkaldte sine andelshavere til ekstraordinær generalforsamling, og der samtidig blev offentliggjort en pressemeddelelse om fusion med Arla.
Formanden for Hirtshals Andelsmejeri, Cyril V. Post, fortæller, at det har været svært at finde en finansiering til at klare mejeriets økonomiske problemer.
- To år med underskud tærer meget, siger han.
Efter den store markedsføring man indirekte og gratis fik igennem retssagen mod Arla, har salget været svækket
- Markedsføringseffekten fra den store retssag mod Arla blev ikke ved. Vi skulle stå på egne ben, erkender formanden.
I en periode havde mejeriet således for meget mælk, og med den økonomiske krise foretrækker forbrugerne discount mælk. Den mælketype findes ikke i Hirtshals’ sortiment.
For tre år siden købte Hirtshals Mejeri Ingstrup Mejeri, hvor man i starten havde problemer med produktionen af ost. Her har man løbende skulle finansiere forbedringer i driftsapparatet, samtidig med der har været underskud i alle tre år.
Økonomiske problemer
Men de økonomiske problemer i Hirtshals Andelsmejeri går ifølge Mejeriforeningens Nyhedsbrev helt tilbage til 2007, hvor mejeriet tog en halv snes nye andelshavere ind, og mælkemængden blev udvidet med 10 millioner kilo, uden der blev fundet afsætning til den ekstra mængde.
En del af mælken blev derfor afsat til Arla eller på spotmarkedet, hvilket kostede mejeriet én million kroner om måneden hen over foråret.
De økonomiske problemer fik bestyrelsen til at fremlægge en redningsplan på en ekstraordinær generalforsamling den 29. maj. Inden da havde selskabet fået ny direktør, idet Niels Henrik Pihl fra Arla Foods i Hjørring afløste Søren Hansen, der fortsatte til Dragsbæk Margarine, som han nu atter har forladt.
På generalforsamlingen i maj valgte 39 ud af selskabets daværende 48 andelshavere at blive i mejeriet og bakke op om redningsplanen, selv om det medførte, at afregningsprisen blev sænket til 2,47 kroner pr. kilo mælk. En stor del af andelshaverne har dog jersey-køer og kan dermed få 30 procent ekstra oven i.
Knækkede
Men da yderligere 15 store andelshavere meldte sig ud af mejeriet til den ordinære frist med virkning fra 1. januar 2009, var det reelt slut. For cirka tre måneder siden henvendte mejeriet sig derfor til Arla for at høre om muligheden for en overtagelse.
Arla Foods vil videreføre Hirtshals Andelsmejeri og vil nu sammen med mejeriet se nærmere på sortimentet af mejeriprodukter og produktion.
- Hirtshals Andelsmejeri har nogle spændende produkter. Nu vil vi se nærmere på, hvilke muligheder der er i selskabet med udgangspunkt i egnsmælk fra nordjyske landmænd. Vi vil samtidig sørge for, at det fortsat er muligt at købe mælk fra Hirtshals med fyrtårnet på kartonen, siger direktør for Arlas danske forretning, Lars Aagaard, der således ikke afviser, at Arla for første gang vil forsøge sig med en konventionel egnsmælk.
- Der er mange følelser i fusionen. Vi var jo et af de sidste små mejerier med dagligvarer, men vi må være realistiske, sagde formanden