Frøavler: Frøpriser står ikke distancen

Frøfirmas flotte prisudmeldinger er uden hold i virkeligheden, mener nordjysk frøavler.

Frøpriserne kan ikke hamle op med kornpriserne. Det mener proprietær Jørgen C. Pedersen, Snedsted, der nu vil have en klar melding fra frøfirmaerne om, at de kan matche de nye, høje kornpriser. Ellers opfordrer han de fleste af sine kolleger til at opgive branchen.

Den nordjyske frøavler reagerer på en artikel her i avisen, hvor avlsleder Carsten Jørgensen fra Hunsballe Frø skrev, at de rekordstore prisstigninger på græs- og kløverfrø for høst 2007 og de forventede stigninger i 2008 betyder, at priserne på frø indhenter de høje kornpriser.

- Det er en påstand uden hold i virkeligheden, mener Jørgen Pedersen, der henviser til sin egen afregning for 2007.

Jørgen Pedersen driver et planteavlsbrug på 150 hektar. I år blev rajgræsset i nettopriser afregnet med 5,70 kroner pr. kilo, mens maltbyggen gav 180 kroner pr. hkilo. Det betyder, at Jørgen Pedersens dækningsbidrag-1 i rajgræs blev på 6.555 kroner. I maltbyg blev dækningsbidraget på 11.700 kroner og i hveden blev det 16.150 kroner.

- Afregningen for mine frø ligger under halvdelen af de andre afgrøder, så det afspejler i hvert fald ikke, at frøpriserne kan konkurrere med kornpriserne, siger Jørgen Pedersen. Han tilføjer, at hvis frøfirmaerne vil noget med branchen, så må de gå ud og garantere priser, der i realiteten kan konkurrere med de nye kornpriser.

Jørgen Pedersens udmelding kommer kort tid før Dansk Landbrugs frøsektion traditionen tro holder årsmøde. Det sker på tirsdag den 8. januar i Herning Kongrescenter.

Det har ikke været muligt at træffe avlsleder i Hunsballe Frø, Carsten Jørgensen, for en kommentar, men han taler over emnet på det kommende møde.

Læs også