Mindre udbud af hvedeudsæd

(EFFEKTIVT LANDBRUG) USIKKERHED: I år må landmændene forvente et knapt så højt udbud af hvedesorter til udsæd end normalt, lyder vurderingen fra DLG, som formentlig vil kassere mere fremavlshvede.

Hos DLG siger underdirektør Bent Nissen, at han ikke kan regne 100 procent med at kunne bruge det fremavl, der står på markerne i øjeblikket. Det er især i det østjyske i et bælte fra Vejle og op imod Randers, at der stadig står en del fremavlshvede.

- Vi opererer med en kassationsprocent, der inkluderer både marksyn og de høstede partier, på normalt 10 procent. Den bliver formentlig større i år, men hvor meget er det for tidligt at sige noget om nu, fortæller han, og understreger, at han ikke vil gøre situationen værre, end den er:

- Godt nok er der en risiko ved hvert eneste læs fremavlshvede, der bliver høstet fra nu af, men når vi får gjort tallene op, kan problemerne med spiring i aksene vise sig ikke at være så store som frygtet.

Ifølge Bent Nissen kan nogle landmænd dog godt regne med at få et mindre udbud af hvedeudsæd at vælge imellem.

- Landmanden kan være sikker på at få udsæd, men sidst på sæsonen må han forvente et mindre udbud end normalt, siger underdirektøren.

Læs også