Maskiner for millioner

(Effektivt Landbrug) STORKØB: Møldrup Kartoffeleksport har købt syv New Holland traktorer, stormejetærsker og luftsprøjte ved et samlet køb til knap 7 millioner kroner hos Farmas i Viborg.

Syv styks New Holland traktorer, et eksemplar af den allerstørste New Holland 30 fods rotormejetærsker og en Danfoil luftassisteret 25 meter sprøjte. Pris knap 7 millioner kroner. I bytte: Syv New Holland max. fire år gamle traktorer, en to år gammel John Deere mejetærsker og en Danfoil sprøjte på 4 år.

Sådan lød slutsedlen, som salgskonsulent Søren Tøndborg kom hjem til Farmas A/S i Viborg med for et par måneder siden.

På nær den største traktor i millionhandlen, den »mindste« i den nye New Holland T-modelserie (T8020 Super Steer på 281 hk), som først kommer til landet til sommer, så står den imponerede række af traktorer og maskiner nu klar foran New Holland-forhandleren i Viborg klar til levering til virksomheden i Møldrup.

Faktisk er det ikke første gang, at Jens Kristensen indgår en sådan stor, samlet maskinhandel.

- Ideen opstod faktisk sammen med Søren (Søren Tøndborg, red.), da han i 2001 netop var tiltrådt hos Farmas. Her blev det ligeledes til en handel med syv traktorer på en gang, og samme koncept praktiserer vi også med vor anden maskinleverandør, Hylleberg i Rødkjærsbro, hvor vi i over 40 år har købt Grimme kartoffelmaskiner og øvrigt udstyr.

- Vi finder det optimalt at køre med nyt materiel. Dels af hensyn til vore medarbejdere, men primært også fordi det bevirker færre driftsstop og generelt lavere driftsomkostninger, siger Jens Kristensen, der producerer lægge- og spisekartofler på 500 hektar, og desuden har yderligere 500 hektar med korn og frøavl.

Med i aftalerne med såvel Farmas som Hylleberg er en aftale om døgnvagt med komplet servicering af materiellet. I højsæsonerne med kartoffeloptagning i døgndrift er aftalt et dagligt besøg i bedriften, og kræves en reparation er disse henlagt til tidspunkter, hvor der er pause i skifteholdet.

- Ved et så intenst forhold til vore leverandører har vi mulighed for sådanne aftaler, der bevirker, at vi hele tiden er kørende, uden vi skal koncentrere os om at have et værkstedsberedskab for traktorerne og maskinerne, som typisk kører mindst et par tusinde timer om året, fortæller indehaveren af Møldrup Kartoffeleksport.

Til gengæld får Søren Tøndborg hos Farmas traktorer i bytte, som er attraktive til videresalg, da de både endnu er nye og samtidig fuldt serviceret af virksomheden selv.

Hos Farmas A/S er man gearet til sådanne samarbejder om storkøb og døgnservice. Virksomheden har i alt 72 medarbejdere i Farsø og afdelingen i Viborg, der foruden New Holland-forhandlingen også er MI-forhandler og forhandler af Kverneland-produkterne. Desuden forhandler Viborg-afdelingen også New Hollands entreprenørmateriel.

Læs også