Kartoffeleksport truet af boykot

(Effektivt Landbrug) KNOLDE I KRISE: Mere end halvdelen af Danespos afsætning går til muslimske lande. Dermed kan danske kartoffelavlere risikere at dele skæbne med Arla-leverandørerne og få problemer med afsætningen af især læggekartofler til Mellemøsten og Nordafrika.

Af Bøje Østerlund

Af Bøje Østerlund

- Vi må desværre erkende at vi ingen sympati har fået fra vores kunder i Mellemøsten og Nordafrika. Man har fået næsten berøringsangst overfor alt, der er dansk, og vi kan kun forsøge at holde lav profil, indtil situationen forhåbentligt falder til ro og folk kommer til fornuft, kunne direktør Finn Myllerup i går fortælle ved Danespo kartoffelavlernes årsmøde.

- Den første konkrete reaktion, vi har oplevet er, at den Libyske Centralbank i onsdags forbød alle libyske banker at overføre penge til danske virksomheder i Danmark eller i udlandet. Vi kan ikke få udstedt visa til de fleste arabiske lande i øjeblikket, og vi har derfor svært ved at besøge vore kunder for at forklare om situationen. Vi kan derfor heller ikke rejse ud, hvis der skulle opstå problemer med vore leverancer af læggekartofler i forskellige lande.

Finn Myllerup tror dog ikke, Danespo til næste sæson vil få problemer med sine direkte kunder. De er importører i de forskellige lande og har brug for læggekartofler til at køre deres forretning i det enkelte land.

- Det er mere vanskeligt at vurdere, om der vil være modstand mod danske varer længere ude i leveringskæden og om vores logo, der jo indeholder Dannebrog, kan give forkerte associationer til næste sæson, frygter direktøren.

Danespo ejes af DLF-Trifolium og DLG og er blandt Europas største eksportører af læggekartofler til Nordafrika. Danespo omsatte i 2004 for 187 millioner kroner.

Læs også