Farligt når smågrise sultestrejker

(Effektivt Landbrug) RISIKO FOR DIARRE: Der kan gå mere end to døgn, før nyfravænnede grise æder. Det kan skade tarmkanalen og give øget risiko for diarre.

Fravænning af smågrise er på mange måder risikofyldt. Smågrisene skifter ofte brat fra flydende til fast føde, de bliver typisk blandet med andre grise og ofte transporterede. Det er alt sammen noget, som kan give et svækket immunforsvar og øget risiko for sygdomme.

Desuden kan der gå mere end to døgn, før nyfravænnede grise begynder at æde. Det kan skade tarmkanalen og give øget risiko for diarre - blandt andet coli-diarre.

Da faste kan skade fordøjelseskanalen og give øget risiko for, at blandt andet E-coli får øgede vækstbetingelser, er det vigtigt, at man gør sit ypperligste for at tilskynde grisene til at komme i gang med at æde hurtigst muligt efter fravænningen.

Let adgang til vand - gerne vandspejl, fodring med velsmagende foder - eventuelt indeholdende mælkeprodukter, fodring med flydende foder, lille konkurrence om foderet, hyppige fodringer samt fodring på gulv, er nogle af de tricks, man kan forsøge sig med.

Landsudvalget for Svin har netop gennemført en undersøgelse, der ifølge Landsudvalget ikke kunne bekræfte, at smågrise i praksis lider mere diarre, hvis de bliver udsat for faste i en periode efter fravænning (Meddelelse nr. 712).

I en periode på tre uger efter fravænning sammenlignede man grise fodret ad libitum med andre grise, der havde fastet i henholdsvis otte og 24 timer efter fravænning. Og man fandt altså ikke forskel i diarretilfælde eller dødelighed mellem de tre grupper.

I Landsudvalgets undersøgelse blev det imidlertid ikke registreret, i hvor høj grad de grise åd, som havde mulighed for det. Det betyder, at man måske blot har sammenlignet frivilligt fastende grise med ufrivilligt fastende grise.

Andre forsøg viser nemlig, at nogle grise æder allerede indenfor første døgn efter, de er taget fra soen, mens andre venter i mere end to døgn.

I meddelelsen konkluderes det, at der ikke er noget der tyder på, at faste under transport af nyfravænnede grise giver øget risiko for diarre. Imidlertid blev grisene i forsøget ikke transporteret. Og fra andre forsøg ved man, at såvel transport som sammenblanding kan give svækket immunforsvar med øget risiko for sygdom.

Læs også