E-vitamin stoppede sodødsfald

(Effektivt Landbrug) VITAMININDSPRØJTNING: Da Kurt Paust oplevede syv døde søer på en uge, måtte han gøre noget. E-vitamintilskud blev løsningen.

Det var en meget frustrerende uge, som Kurt Paust oplevede forrige sommer, da hans søer pludselig begyndte at dø. På en uge døde syv søer på gården Rådbjerg i Andst ved Vejen.

- Vi lavede ikke andet end at slæbe døde søer ud af stalden, og der findes ikke noget mere irriterende. Samtidig var det lige før faringen, de døde, så det var også på det tidspunkt, hvor de var allermest værd, fortæller Kurt Paust.

Søerne blev obduceret, og det blev konstateret, at de havde et svagt hjerte, eller det man kalder Mulberry Heart Disease. Det er en sygdom, hvor musklerne omkring hjertet bliver svage på grund af mangel på e-vitamin. Der kommer udposninger på hjerteørerne eller auriklerne. Blodkredsløbet bliver svagt, og så holder hjertet simpelthen op med at slå.

- Det var om sommeren, hvor søerne havde det varmt, og hjertet skulle arbejde mere i sommervarmen. Dyrlægen sagde, at vi skulle hæve indholdet af e-vitamin i foderet, for det ville helt klart løse problemet, beretter Kurt Paust.

Grunden til, at søerne overhovedet kom til at mangle e-vitaminer, var, at Kurt Paust opbevarer kornet gastæt, hvilket kan æde e-vitaminerne. Kurt Paust fulgte dyrlægens råd og begyndte at give søerne ekstra e-vitamintilskud.

På Rådbjerg bruger de vådfoder, så der bruger de to liter Gul Succes fra Vitfoss til 140 drægtige søer om dagen. Og så bruger de en liter til de 80-90 polte, så det er i alt 3 liter om dagen. Produktet indeholder både e-vitamin og selen. Der bruges 100 mg af e-vitaminet alfatokoferol per foderenhed.

- Det normale er, at man lige efter høst bruger 85 mg, fordi det nye korn æder e-vitaminet, mens man senere på året går ned til 60 mg. Men vi bruger altså 100 mg året rundt, fortæller Kurt Paust.

Vitamintilskuddet bliver til en ekstraudgift på 50 kroner om dagen eller omkring 18.000 kroner om året.

- Det er vel kun 5-6 søer, som ikke dør af sygdommen, så er det tjent ind. Og når man har oplevet at have syv døde søer på en uge, så er det ikke en stor udgift, siger Kurt Paust.

Kurt Paust har brugt det ekstra vitamintilskud konstant siden problemerne med Mulberry Heart Disease for to år siden, og der er nu ikke flere døde søer end normalt.

- Det koster jo lidt penge, men jeg er også glad for det. Det er som en forsikring. Du køber jo også en brandforsikring, selv om du ikke håber, at det kommer til at brænde, siger Kurt Paust.

Selv om han har haft gavn af at tilføre søerne ekstra e-vitamin, så vil han ikke bare opfordre sine kolleger til at gøre det samme.

- Man skal have et påviseligt problem og ikke bare gøre det i blinde, eller fordi det virker som en smart idé. Det er trods alt 18.000 kroner om året, som det ville være sjovere at drikke rødvin for, siger Kurt Paust.

Det er ikke kun hos søerne, at svineproducenten fra Andst bruger ekstra e-vitamin. For fire år siden købte han en nærliggende ejendom, hvor han begyndte at færdigfede sine svin.

- Lige fra starten af brugte vi et forhøjet tilskud af e-vitamin og d-vitamin i mineralblandingen. Det er igen som en slags forsikring.

Helt nøjagtigt er der en fordobling af vitaminerne i produktet Landmix fra Vitfoss.

- Vi tilsætter de ekstra vitaminer, fordi vi bruger gastæt korn, så allerede dengang var vi opmærksomme på, at vi med ekstra e-vitamin kunne undgå pludselige dødsfald hos slagtesvinene på grund af e-vitaminmangel. Vi har heller aldrig konstateret mangel på e-vitamin hos vore slagtesvin, og de pludselige dødsfald har vi ikke i systemet, siger Kurt Paust.

Det ekstra d-vitamintilskud er for at øge benstyrken hos slagtesvinene. Så nu er både benstyrke og hjertestyrke helt i orden hos Kurt Pausts svin.

Læs også