Høj pris på ejendomme

(Effektivt Landbrug) PÅ HIMMELFLUGT: Priserne på ejendomme stiger i hele landet. Jordpriser på op til 200.000 kroner pr. hektar.

Af Morten Ipsen

Af Morten Ipsen

Det er med at have den store pengepung fremme, når man skal handle ejendom. Efterspørgslen på landbrugsejendomme er i øjeblikket meget stor, og det medfører stærkt stigende priser, oplyser landbrugsmæglerfirmaet Landbrugsmæglerne I/S.

- Det er de bedrifter, som landmændene kan udvide på, der bliver solgt hurtigt, konstaterer medindehaver Erling Bøndergaard.

Også jordpriserne topper. Omkring Odder, Hedensted, Horsens, Als og Sundeved og et par steder i Thy ligger hektarpriserne ifølge Erling Bøndergaard på 200.000 kroner eller mere.

Også i områder, hvor der ikke bliver handlet så meget jord, oplever man prisstigninger. Her er det ikke usædvanligt med prishop på 30.000 kroner pr. hektar i forhold til for et år siden, fortæller Erling Bøndergaard.

Det er den rekordlave rente kombineret med liberaliseringen af landbrugsloven i efteråret 2004, der er stærkt medvirkende til, at priserne nu er på himmelflugt.

- Især store svinebrug uden harmoniproblemer eller andre restriktioner er nemme at omsætte, siger Erling Bøndergaard. Også gode kvæggårde er der mangel på.

- Men det er som om, at det er ved at vende en smule. En del af forklaringen kan være en mindre efterspørgsel fra hollandske landmænds side. Jordprisen i Holland er faldet med 20-25 procent, og derfor kan hollænderne ikke tage så mange penge med sig til Danmark og købe gård for, siger Erling Bøndergaard.

Læs også