Landmænd under psykisk pres

(LANDBRUG FYN) Erfaren socialkonsulent beretter, at hun modtager et stadig stigende antal henvendelser fra landmænd, der er tyngede af stress og af omverdenens ofte benhårde kritik af deres erhverv.

- Trods det, at der er færre landmænd i dag, så stiger antallet af henvendelser og de sager, jeg arbejder med, er ofte tungere, forklarer socialkonsulent Susanne Sander.

Hun er tilknyttet LandboFyn og en række nordjyske landboforeninger som socialkonsulent. Og har arbejdet som sådan i 11 år.

- Tidligere skulle jeg hjælpe eksempelvis en mælkeproducent, der havde fået en dårlig ryg. I dag er der oftere tale om psykisk nedslidning, nogle gange på kanten af depression.

- Landmænd er jo vant til, at man bare skal tage fat, indtil man segner. Og i dag er det virkelig et hårdt slid, fordi arbejdet på landet ikke længere er så tydeligt sæsonopdelt. Men også fordi der ikke blot er tale om fysisk hårdt arbejde, men i lige så høj grad psykisk belastende arbejde, i form af for eksempel finansielle overvejelser eller medarbejderkonflikter, siger Susanne Sander.

Oveni oplever mange landmænd det i dag som et psykisk pres, når de stemples som miljøforurenere eller kritiseres for ikke at tage hensyn til dyrevelfærd.

TEKST: KIA B. NØRGAARD

Læs også