Henrik Høegh kræver distributionsplan for flydende ammoniak

(Effektivt Landbrug) DUER IKKE: Dansk Landbrugs viceformand vurderer, at der er brug for et stødpudelager af flydende ammoniak i Danmark. Han kalder dette gødningsårs distributionsproblemer totalt uacceptable.

Hvis ammoniakproducenter og grovvarefirmaer vil gøre sig håb om at sælge flydende ammoniak til danske landmænd i fremtiden, skal der en gennemarbejdet distributionsplan på bordet inden næste gødningssæson.

Det er kravet fra Dansk Landbrugs viceformand Henrik Høegh.

Meldingen kommer efter, at planteavlere over hele landet i år har oplevet massive problemer med at få flydende ammoniak leveret til tiden.

Distributionsproblemerne har dels udsat markarbejdet mange steder, og dels fået planteavlskonsulenter til at stille spørgsmålstegn ved, om man i fremtiden skal operere med flydende ammoniak i gødningsplanerne, hvis man ikke kan være sikker på, at varerne når frem, når de skal bruges af planteavlerne.

Henrik Høegh slår over for Effektivt Landbrug fast, at man fra Dansk Landbrugs side vil sætte sig sammen med leverandører g grovvarefirmaer for at få drøftet, hvordan man undgår en gentagelse af de kaotiske distributionsproblemer, der har været i år.

- Det her må aldrig gentage sig igen. Den sikkerhed skal vi have fra producenter og grovvarefirmaer, siger Henrik Høegh, der ikke selv bruger flydende ammoniak på sin bedrift.

- Men det er ligegyldigt. Andre har haft store problemer. Eksempelvis har nogle af mine samarbejdspartnere på egnen ventet forgæves på at få flydende ammoniak, forklarer viceformanden.

Henrik Høegh påpeger videre, at det ikke er uden problemer, hvis danske planteavlere bliver nødt til at vælge flydende ammoniak fra, fordi forsyningssikkerheden ikke er god nok.

- Der er jo investeret mange penge i udbringningsudstyr i de senere år, og det tjener intet formål bare at skrotte det udstyr. Men vi skal altså have en langt bedre forsyningssikkerhed end i år.

- Taler vi eksempelvis sukkerroer, kan man jo her fra omkring 1. april tælle baglæns og regne sig frem til, hvor mange penge man taber dag for dag, hvis såningen udsættes.

- Derfor skal vi simpelthen have en fuldstændig sikkerhed for, at distributionen er i orden. Og vi skal have en plan for, hvad distributørerne har tænkt sig at gøre, hvis der er togskinner, der bukker, eller der er andet, som kommer i vejen. Jeg tror faktisk ikke, at vi kommer udenom, at der skal etableres et stødpudelager et sted i Danmark, vurderer Henrik Høegh.

Læs også