Skatten rammer en pæl mellem køber og sælger

(LANDBRUG SYD) Handlen med betalingsrettigheder vil blive hæmmet af at udgiften til køb først kan trækkes fra når ordningen ophører.

Højtråbende børsmæglertyper i hvid skjorte og slips, som febrilsk udveksler ordresedler, skal man lytte og spejde langt efter, når det kommende marked for enkeltbetalingsrettigheder går i gang.

For ifølge Landcentrets talknuser bliver der tale om et marked med en overskuelig omsætning.

Folkene i Skejby er blevet bedt om at etablere markedet for betalingsrettigheder, og afdelingsleder Torben Wiborg, Landscentret, afdelingen for driftsøkonomi, mener ikke, at det bliver nogen stor opgave.

- Står det til mig vil der højst blive tale om en noget, der ligner det der farmerdating på nettet. Vi skal jo bare formidle kontakt mellem køber og sælger, så klarer de selv resten, sagde han, da Kolding Herreds Landbrugsforening holdt seminar i mandags.

Når omsætningen bliver så træg begrunder han det dels med, at indtægter ved salg af betalingsrettigheder vil blive beskattet samme år, mens udgifterne først kan trækkes fra, når ordningen ophører, hvilket måske tidligst sker om 15 år.

- Skattereglerne rammer en pæl ned mellem køber og sælger. Uanset hvilken pris der bliver aftalt vil inflationen gøre den tilbageregnede nutidsværdi større for køber end for sælger, og det vil i sig selv lægge en dæmper på omsætningen sagde Torben Wiborg.

Han gjorde desuden opmærksom på at der bliver flere rettigheder end jord, da der løbende bliver inddraget jord til blandt andet veje og byggegrunde.

- I øjeblikket er der 2,65 millioner betalingsrettigheder, men det endelige tal er ikke gjort op endnu, men der bliver udfoldet store bestræbelser på, at få alt med, sagde han.

Torben Wiborgs beregninger viste, at prisen på fjernbrak vil falde meget i løbet af nogle få år.

Det affødte et spørgsmål fra en af tilhørerne i salen.

- Vil det ikke betyde, at nogen ejendomme ude vestpå bliver noget nær værdiløse?

Jo, og sådan bør det også være. Det ringeste jord koster mindst, lød det lakonisk fra Torben Wiborg.

Læs også