Alt bliver gennemgået

(LANDBRUG SYD) Alle forhold omkring de tre besætninger, der har været i kontakt med de mistænkte svin, bliver nu gennemgået.

Den første foreløbige prøve for svinepest taget fra de mistænkte svin, der blev leveret til slagteriet i Blans onsdag, var heldigvis ikke positiv. Derfor blev nedslagningen og destruktionen af de resterende svin i besætningen udsat til lørdag – efter trykkestart på nærværende avis – hvor den endelige prøve forhåbentlig også har vist sig negativ.

Folk fra Fødevareregion Sønderjylland var på inspektion allerede onsdag og igen torsdag, for at undersøge dyrene i resten af besætningen, da der ved et udbrud af svinepest ville være flere dyr, som var smittet af sygdommen.

- Grise som står i en velfungerende stald viser ikke sådanne symptomer. Så hvis forklaringen er en anden end svinepest, må der findes en forklaring, vurderede en svinebrugskonsulent overfor Landbrug Syd torsdag.

- Der vil naturligvis blive lavet en rapport, og den er langt fra klar endnu. Lige nu koncentrerer vi os om dyrene, og hvis det viser sig, at vi skal i gang med at slå dem ned i dag, så får vi ikke tid til at tage os af den slags detaljer, sagde veterinærchef for Fødevareregion Sønderjylland, Arne Skjoldager til Landbrug Syd torsdag formiddag i minutterne inden han skulle til møde med repræsentanterne fra politi og beredskabsstyrelse.

Efter det torsdag stod klart, at den første foreløbige prøve var negativ for svinepest, og dagen altså ikke skulle bruges på nedslagning, kunne Fødevareregion Sønderjyllands folk begynde, at undersøge forholdene i de tre berørte besætninger. staldene. Fodring, vand og medicin over til tekniske forhold som ventilation, og til omgivende forhold, såsom eventuelt kontakt med udlandet vil blive gennemgået.

Allerede onsdag, mens chaufførerne og lastbilerne var tilbageholdt i flere timer på lossepladsen ved Danish Crowns slagteri i Blans, blev det nævnt, at de mistænkte svin havde stået udendørs på en læsserampe uden tag siden kl. 22 aftenen før. Ifølge Landbrug Syds oplysninger er det ikke tilfældet. Dyrene har stået i et afskærmet udleveringsrum, som reglerne foreskriver det.

Reglerne på området er da også meget klare. En levende gris på vej væk fra et produktionssted er enten i et udleveringsrum som hører indenfor primærproduktionens regelsæt, eller under transport. Denne er indledt allerede når dyrene placeres i f.eks. container, vogn eller lignende.

Hvorvidt, der er problemer med klimaet i udleveringsrummet, eller i selve stalden på grund af tekniske svigt, har det ikke været muligt at få bekræftet.

- Jeg har endnu ikke talt med folkene ude på stedet, sagde en hørbar lettet veterinærchef over telefonen ud på eftermiddagen torsdag.

- Alt vil blive gennemgået efter en tjekliste. Vi vil gerne lære mest muligt af det her til brug for næste gang, sagde Arne Skjoldager.

Slagtningerne i Blans blev genoptaget i torsdag efter, at slagteriet var rengjort og desinficeret.

Det er første gang i år, der er opstået mistanke om svinepest i Danmark. I 2004 var der ni gange mistanke om svinepest, men det viste sig i alle tilfælde at være falsk alarm. Der har ikke været svinepest i Danmark siden 1933.

Læs også