Vigtigt hvordan majsen høstes
(LANDBRUG SYD) Hidtil har der været megen fokus på, hvilke majssorter der giver det bedste udbytte. I Syd- og Sønderjylland arbejdes der flere steder på at satse på selve høstmetoden, hvor ikke mindst høst af kolbemajs er i fokus.
Det er stadig langt de fleste, der vælger at snitte både kolbe og stængel i forbindelse med majshøsten. Men flere steder i Syd- og Sønderjylland er man langt i erfaringsgrundlaget med kolbehøst, hvor man kun høster kolben af majsen, mens stænglen bliver ude på marked, hvor den pløjes ned i jorden for at tilføre næring dertil.
Samtidig viser erfaringen, at ved kun at benytte selve kolben i majsen til foderet, får man et renere produkt med en højere næringsværdi, der samtidig er lettere at afsætte. Et af de steder, hvor man har gjort sig erfaringer med kolbehøst, er hos Brdr. Frandsen Maskinstation ved Padborg, hvor man i denne tid er ved at gøre klar til at høste 30 ha.
- Man opnår en renere vare, end hvis det hele hakkes sammen. Det er samtidig let at afsætte til foderstoffirmaerne, hvis man høster mere end man selv kan bruge. Samtidig gør metoden det muligt at høste selv i frostvejr eller hvis de fuldmodne majsstængler har lagt sig ned, forklarer Bo Frandsen, der dog også peger på de ulemper der kan være forbundet med metoden.
Det handler blandt andet om den ret store mængde restprodukt i form af stængler og blade, der bliver liggende på marken.
- Det kræver en ekstra efterbearbejdning af jorden, men man kan sagtens lade stænglerne ligge til efter jul inden det skal foregå, siger Bo Frandsen.
Men han mener den bedre kvalitet af det færdige foder bøder for den forskel. Og selv om blandt andet hollænderne har kendt til og brugt metoden i mange år, mødes den, ifølge Bo Frandsen, med en del skepsis blandt planteavlskonsulenterne.
- Det virker som om de ikke tør forske i metoden, forklarer Bo Frandsen, der dog glæder sig over, at blandt andet en lokal landboforening i området har vist velvilje til at se nærmere på metoden.