Markant mælkeprisfald

(Effektivt Landbrug) Mælkeproducenterne herhjemme kan imødese en nedgang på 12,3 øre pr. kg i forhold til forventningerne for 2002/03. Samtidig fortsætter Arla Foods et investeringsniveau på 1,6 milliarder kroner. Mælkeproducentformand vil have valuta for pengene.

Mælkeprisen falder markant – med godt 12 øre kiloet i Danmark. Det må andelshaverne i Arla Foods konstatere, efter at Arla Foods’ bestyrelse har godkendt årsbudgettet for 2003/04.

Beslutningen indebærer, at Arla indtjeningen pr. kg andelshavermælk budgetteres til 240,98 danske øre pr. kg mælk og 293,88 svenske øre pr. kg i Sverige.

Dette svarer til en nedgang på 12,3 danske øre i Danmark og 14,5 svenske øre i Sverige i forhold til forventningerne for 2002/03.

- Budgettet afspejler den negative udvikling i de internationale konjunkturer og afsætningsforhold, der begyndte allerede i det netop afsluttede regnskabsår, siger formand for Arla Foods Knud Erik Jensen.

Det gælder ikke mindst udviklingen i priserne på bulkprodukter inden for smør, ost og skummetmælkspulver, samt faldende valutakurser, som påvirker hele den europæiske mejeriindustri, oplyser Arla.

Knud Erik Jensen peger derudover på EU’s landbrugsreform, hvis første fase får en væsentlig negativ effekt for mælkeproducenterne. For den enkelte mælkeproducent skal budgettet også ses i relation til en forventet kompensation fra EU på 6-9 øre. Samtidig oplyser formanden, at Arla agter at investere 1,6 mia. kroner i det kommende budgetår.

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen, pointerer, at det er vanskeligt at læse ud af Arlas tal, hvor meget af prisfaldet der skal tilskrives ringere markedspriser, og hvor meget der skal tilskrives faldende EU-støtte.

- Men det er da også interessant, at Arla vil investere 1,6 milliarder kroner samtidig med at man skære vores afregning med 12 øre. En investering på 1,6 milliarder kroner svarer til 27-28 øre pr. kg mælk, og man tror åbenbart, at vi bare malker videre og producerer al den mælk, Arla skal bruge, uanset hvor ringe en afregning, vi får.

- Men det kan altså blive så ringe, at folk stopper. Og det bliver Arla-toppen nødt til at forholde sig til. For kan mælkeproducenterne ikke overleve som producenter, ser det altså skidt ud for Arla. Og det synes ikke rigtigt at være en problemstilling, man forholder sig til. Man investerer bare videre. Men investeringerne skal give pote, og ikke resulterer i en faldende mælkepris til producenterne, pointerer Peder Mouritsen over for Effektivt Landbrug.

Læs også