Til et orienteringsmøde i Rudkøbing, havde de tre langelandske kommuner inviteret de godt 200 lodsejere, som eventuelt ville blive berørt af projektet »Øhavet rundt«. 150 var mødt frem, og det skabte en livlig fremførelse af synspunkterne. Ikke kun fra landmænd, men også fra fritidshusejere i kystområderne.

Debatten viste klart, at der kan ventes stor modstand mod etableringen. Mange vil føle sig så generet af færdsel på deres egen natur, at de totalt frasiger sig deltagelse. Opfattelsen blev fremsagt ud fra kendte erfaringer.

Efter aftenens afvikling udtalte borgmester Knud Gether, Sydlangeland Kommune, at projektet er et flot og ambitiøst projekt, som det er ærgerligt ikke at kunne gennemføre. Med den kraftige modstand vil det imidlertid ikke være rimeligt at gennemføre det i den nuværende form, så der må findes andre løsninger.

Nogle deltagere - også landmænd - fremførte positive udtalelser: En spændende mulighed, der vil være god for Langeland, men det kræver fleksibilitet og hensyn til virksomhederne. Lad Kystinspektoratet blive inddraget og afklare en række relevante spørgsmål, blev det foreslået.

Flere spørgsmål forblev ubesvarede, men henvist til de senere forhandlinger.

Kort resumeret var kerneproblemet retten til at bevare dispositionsfriheden til egne arealer, men kommentarer vedrørte blandt andet: Hvorfor ikke benytte eksisterende veje? Hvad med respekt for gamle deklarationer på kyststrækninger om færdsel og ophold? Trafik ved tilladt halmafbrænding af frøgræshalm? Udlændinges færdsel tæt ved kreaturerne? Hindrer det udvidelser for produktionsejendomme?

Sidstnævnte havde enkelte landmænd allerede fornemmet, så selv om de principielt godt kunne følge tanken om projektet, så forekom det dem at blive hindrende for nødvendig udvikling af deres landbrug.

Under orienteringsmødet blev der også lejlighed for deltagerne til at have individuelle drøftelser med deres egen kommune om, hvordan de mere konkret kunne tænkes at blive berørt på deres egen matrikel. Den chance benyttede en del sig af.

Hans Jakob Clausen, Rudkøbing har været inddraget i projektet som repræsentant for landboforeningen Agrogården, Landboforeningen for Fyn og Øerne, og han udtalte efter at have deltaget på mødet til Landbrug FYN:

»Vi har valgt at være med i arbejdet om et projekt, som andre har lagt op til. Det er vigtigt at være partnere i dialogen om naturens anvendelse. Mange af de fremførte udtalelser fra vores medlemmer lytter vi naturligvis til, så derfor er det godt at få synspunkterne frem. Det gør det mere klart, hvordan vi videre frem skal engagere os i sådanne projekter.