Landbruget kan hente millioner ved forhandlingsbordet
(Effektivt Landbrug) Små virksomheder betaler ifølge en undersøgelse fra Håndværksrådet 3 procent mere i rente i banken end store virksomheder med over 20 ansatte. Bankerne selv vægter ikke virksomhedernes størrelse højt, når kreditværdigheden skal afgøres.
Danske landmænd kan forhandle sig til en rentebesparelse i millionklassen, hvis de bliver dygtigere ved forhandlingsbordet hos deres bank.
Det vurderer agronom Bo Degnbol Nielsen fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Afdelingen for Driftsøkonomi, Økonomi og Jura.
Han bygger blandt andet sin vurdering på en undersøgelse, Håndværksrådet har gennemført og som viser, at der er stor forskel på den rente, de danske virksomheder betaler for banklån.
Ifølge undersøgelsen betalte enkeltmandsvirksomheder knap 11 procent i rente i efteråret, mens virksomheder med over 20 ansatte betalte 3 procent mindre i rente.
- På den baggrund er det realistisk at tro på, at landbrugsvirksomheder – enten enkeltmandsbedrifter eller landbrug med ansatte - også kan forhandle en lavere rente hjem, hvis de bliver dygtigere ved forhandlingsbordet, pointerer Bo Degnbol Nielsen.
Ifølge konsulenten er landbrugets samlede bankgæld opgjort til små 26 milliarder kroner. En samlet rentesænkning på en procent svarer altså til 250 millioner kroner.
Først på 9. pladsen kommer virksomhedens størrelse.
- Det handler i høj grad om, at man lægger kortene på bordet over for sin bank. Ligesom evnen til at drive virksomhed selvfølgelig også er væsentlig.
- Man skal i det hele taget sørge for at være en attraktiv kunde, og det er man altså ikke nødvendigvis, blot fordi man er en stor virksomhed. Nogle gange forholder det sig lige omvendt, fordi risikoen for banken kan være mindre hos en relativt lille virksomhed.
- Er man velforberedt, og har man eventuelt talt med sin økonomikonsulent om, hvilken rente andre landmænd typisk betaler for et lignende lån, så er man godt rustet inden mødet med banken. Og er man det, har man også en rimelig chance for at få en rente, der svarer til den, de store virksomheder kan forhandle sig frem til, pointerer Bo Degnbol Nielsen.
- Vi lever jo i en tid, hvor renten har været faldende gennem længere tid. Og her skal man selvfølgelig holde godt øje med, om bankerne nogle gange »glemmer« at lade kassekredittens rente følge markedsrenten nedad. Når renten stiger er der jo sjældent forglemmelser, påpeger Skejby-konsulenten.
Hele Håndværksrådets undersøgelse kan læses under linket bankundersøgelse på