Nyt liv på minkfarmen

Det vrimler med minkhvalpe i redekasserne på minkfarmen. Fødselsperioden er en intens tid med de fleste fødsler indenfor et kort tidsrum sidst i april. Nu gælder det om at give dyrene ro og omsorg, så de får en god start på livet.

Der er kommet en ny lyd på minkfarmen. En høj, men forsagt piben fra små, nyfødte hvalpe kan høres, når man går ligeså stille gennem hallerne hos minkavler Kaj Kristensen i Tjæreborg. Det er i disse dage, at minktæverne føder deres hvalpe, så det er lyden af liv, der lige er begyndt, som synger i hallerne.

I de sidste dage i april og de første dage i maj tilbringer Kaj Kristensen en del af sin tid med at lytte efter, om der er født nye kuld, og med at registrere de nye fødsler på minktævernes avlskort.

Det er især, når dagene bliver længere end nætterne, og minkene registrerer, at sommeren er på vej, at de befrugtede æg sætter sig fast og den egentlige drægtighed og udvikling af fostrene går i gang. Hvalpene fødes omkring en måned efter, at æggene har sat sig fast.

En del minkavlere udnytter minkenes lysfølsomhed og fremskynder fødslerne ved at give minkene kunstig lys. Den metode anvender Kaj Kristensen, men alligevel er dyrene ikke altid så forudsigelige.

Med årlige, nøjagtige registreringer af fødselstidspunkterne er det nemt for Kaj Kristensen at have en klar fornemmelse af, om fødselsforløbet afviger eller ligner det »normale«. Omkring den 25.-26. april plejer det halve af kuldene at være født, men i år nås halvejsmærket et par dage senere.

- De minktæver, som kun er parret én gang, forventes at føde tidligere, men en del af dem lader vente på sig. Derimod er der for mange kuld med tynde hvalpe, der ser ud som de er for tidligt fødte, fortsætter Kaj Kristensen.

- Vi tæller ikke minkhvalpene ret meget i begyndelsen, men sørger for, at dyrene har ro, siger Kaj Kristensen.

For at kunne se til hvalpene, skal halmen, der ligger ovenpå redekasselåget, flyttes til side. Farmen deles op i tre og i løbet af en dag kan en tredjedel af redekasserne tjekkes. Dermed bliver der set efter i hver redekasse hver tredje dag - uden at røre ved hvalpene, med mindre det er nødvendigt.

- Jeg har haft de fødende tæver til at gå i hvert andet bur fem år i træk og jeg synes jeg kan mærke, at det giver mere ro, mindre stress og måske mindre smittepres. Desuden giver det mindre arbejde, når vi skal sætte de fravænnede hvalpe ud parvis, fortæller Kaj Kristensen.

De avlsdyr, der var solgt til farme, der måtte sanere på grund af den smitsomme sygdom plasmacytose, blev afleveret midt i april. Først derefter kunne redekasserne pakkes om og de snart fødende tæver kunne sættes på plads. Der røg også et par dage af påsken på den konto.

Burene, hvor de drægtige tæver blev flyttet fra, er blevet rengjorte, og når de fravænnes fra hvalpene kommer tæverne atter tilbage til de rene bure, hvor de bliver frem til næste år, hvis de ikke pelses til efteråret.

Læs også