Ambassadør i landbruget

(LANDBRUG SYD)Den amerikanske ambassadør i Danmark, Stuart Bernstein, fik et indblik i dansk landbrug, da han aflagde det sydjyske visit med besøg hos bl.a. Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, mejeriet i Taulov og Tulip i Vejle.

Længe inden krigen i Irak tog sin begyndelse, havde Landbrugsraadet lavet en aftale med den amerikanske ambassadør i Danmark, Stuart Bernstein, om et besøg i dansk landbrug, og det skulle krigen ikke sætte en stopper for.

- Arrangementet havde været planlagt meget længe, og indtil få dage før troede jeg faktisk, det måtte aflyses, men det blev heldigvis ikke nødvendigt, siger Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, og konstaterer, at ambassadøren jo er i Danmark og ikke skal deltage i nogen krig.

Derfor blev arrangementet gennemført som planlagt, og bortset fra enkelte pressefolk – bl.a. Landbrug Syd - og deltagerne i øvrigt, blev der ikke gjort noget ud af at fortælle om arrangementet på forhånd. Det ville formentlig have medført forskellige demonstrationer, men det blev der ikke noget af.

Stuart Bernstein var omgivet af årvågne sikkerhedsfolk, og en politipatrulje listede omkring i området, da ambassadøren var på besøg hos Peter Gæmelke, men efter en times tid kunne de igen forlade Gesten uden problemer af nogen art og fortsætte arrangementet.

Det var meget tydeligt, at den amerikanske ambassadør ikke havde meget kendskab til landbrug på forhånd, men omvendt var det ligeså tydeligt, at han gerne ville se og høre noget om det danske landbrug under rundturen, der også omfattede et besøg hos Arlas store mejeri i Taulov og et besøg hos Tulip i Vejle.

- Det amerikanske marked er et vigtigt marked, og med den danske støtte til krigen i Irak bliver forbindelsen næppe dårligere, konstaterer Peter Gæmelke efter besøget.

Hos Peter Gæmelke spurgte ambassadøren til produktionen af svin, men han måtte nøjes med et kig ind af et af staldvinduerne og fik ellers en rundvisning på gården, hvor der også blev talt bl.a. gylle og kigget på maskiner.

Landbrugsraadet kendte også til Stuart Bernsteins store historiske interesse, så der blev også lige lavet tid til et besøg i Jelling, hvor der var lejlighed til at høre lidt om Gorm, Thyra og runesten, inden turen gik tilbage til Billund Lufthavn og turen retur til København.

Læs også