Fødevareministeren i debat med landbruget

(LANDBRUG SYD)Der var mange spørgsmål om især landbrugsstøtte og EU’s østudvidelse, da fødevareminister Mariann Fischer Boel i sidste uge gæstede Landbocentret i Vejle, hvor hun var inviteret til debatmøde af Vejle-Fredericia Landboforening.

Det var blot nogle af de mange spørgsmål, omkring 70 fremmødte medlemmer af Vejle-Fredericia Landboforening havde til fødevareminister Mariann Fischer Boel i forbindelse med et debatmøde i sidste uge på Landbocentret i Vejle.

Og det var en veloplagt fødevareminister, der efter bedste overbevisning forsøgte at mane alle bekymringer omkring støtte og østudvidelse i jorden. Mariann Fischer Boel ser nemlig langt flere muligheder end trusler for fremtidens danske landbrug.

Går alt efter EU’s plan vil der ikke være noget der hedder direkte landbrugsstøtte om 15 år, og samtidig vil de nye medlemslande fra Østeuropa kun få 25 procent af den støtte de nuværende medlemslande får. Men det kan også blive dyrt nok endda.

- Polen er det mest toneangivende, men også det mest kritiske, af de nye lande. Der findes omkring to millioner landbrug i Polen, deraf er halvdelen på under tre hektar, forklarede Mariann Fischer Boel, der imødeser store strukturelle udviklinger i det østeuropæiske landbrug.

Det fik flere af de fremmødte, blandt andet Holger Poulsen, til at konstatere det besynderlige i, at man fra EU’s side spiller ud med en landbrugsreform inden østlandene er kommet med, når man i forvejen ved, at netop Polen er meget kritisk.

- Jeg vil godt se på en forenkling af lovgivningen sammen med dyrlægeforeningen, lovede Mariann Fischer Boel, der også er i gang med at se på de unges økonomi i landbruget foranlediget af en henvendelse fra Landboungdommen.

Her er der et ønske om at kunne få finansieret billigere. Problemet i dag er at realkreditinstitutterne kan finansiere med op til 70 procent, mens de unge henvises til deres bank eller pengeinstitut med resten. Og det få ofte økonomien til at briste.

Mariann Fischer Boel oplyste, at hun har lovet at se på problemet, og sagtens kunne se en løsning i form af statsgaranterede lån, lidt i stil med studielån, men at det selvfølgelig kræver opbakning fra folketingssalen.

Læs også