Vil have minister til at redde halm-arbejdspladser

Formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, vil have beskæftigelsesministeren på banen

De aktuelle planer om at stoppe for anvendelse af halm på centrale kraftvarmeværker for mere end 325.000 ton halm pr. år, får nu formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, til at rette en appel til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

I et brev til ministeren, som han på mandag også skal møde til en konference i København om, hvordan vi i Danmark fastholder og skaber nye danske industriarbejdspladser, ligger det således halmformanden meget på sinde at fortælle om de arbejdspladser, som ligger lige for ved anvendelse af halm til energi.

- Det drejer sig både om sikring af de ufaglærte arbejdspladser der er i produktion og levering af halm til kraftvarmeværkerne i dag samt om nye arbejdspladser i satsning på nye teknologier som bioraffinaderier og forgasning, forklarer Hans Stougaard.

Kan ikke vente

I brevet fortæller Hans Stougaard, at man ser frem til, at bioraffinaderier, som det i Maabjerg ved Holstebro kommer op at køre, og kan komme til at benytte halm, men det er samtidig vigtigt, at man ikke udfaser den nuværende anvendelse af halm på centrale kraftvarmeværker, som det nu er planerne.

Halmleverandørerne bliver nemlig sat i en håbløs situation, hvis der bliver et slip på tre til otte år, hvor kraftvarmeanlæggene stopper med at benytte halm indtil bioraffinaderier kan begynde at aftage halmen.

Han fortæller, at en række erfarne leverandører vil reducere maskinparken og medarbejderstaben, og mange vil helt forlade halmbranchen.

- Det betyder et stort fald i beskæftigelsen af ufaglærte inden for sektoren, lyder det fra Hans Stougaard, der også fortæller, at det vil betyde tab af de erfarne og professionelle leverandører og deres medarbejdere.

Det er ventet, at bioraffinaderiet i Maabjerg ved Holstebro vil kunne benytte 400.000 ton halm pr. år.

Konferencen på mandag, hvor både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og altså også halmformand, Hans Stougaard deltager, er arrangeret af Beskæftigelsesministeriet i samarbejde med virksomheder som blandt andet Novozymes og Danish Crown. Den finder sted på Christiansborg i København.

Læs også