Tunge baller med 14 km/t

Den første af Krone’s nye storballepressermodel snitter og presser halm i fynske baller på over 600 kilo til tyske og hollandske kvægbønder.

Med 14 kilometer i timen kører Christopher Jensen, indehaver af Halm 80 ApS i Skalkendrup, af sted med en 400 hestes CaseIH Magnum i en kæmpemark på Ravnholt Gods.

Fra computeren i førerkabinen kan han følge den efterspændte Krone-pressers imponerede snitning og presning af de snorlige halmrimler i vårbygmarken med strandsvingeludlæg, der er høstet for blot to dage forinden.

I begge ender af marken ligger flotte firkantede 90x120 baller, omviklet af ikke mindre end otte bånd.

 

700 kg baller

- Alt efter kornafgrøden har de vejet fra 580 til 650 kg, og vi har presset rajgræsballer på 700 kg. Så kompakte baller har vi aldrig lavet før, fortæller halmentreprenøren, der har anskaffet denne store Krone BigPack med modelbetegnelsen 1290HDPII XC sammen med en 4x4 Krone-presser til denne sæson hos den lokale forhandler, J. Dyhr A/S i Gudbjerg.

I forvejen har Halm 80 to øvrige Krone og seks andre storballepressere. Med endnu tre indlejede pressere var flåden i det ideelle vejr i går (torsdag, red.) oppe på 11 pressere.

- At vi kan levere så kompakte baller er naturligvis en fordel transportmæssigt, da de eksporteres til Holland og Tyskland gennem Sydhalm. Vi kan på den måde havde 30 procent mere halm med på lastbilen, forklarer han, mens han kører hastigt videre med denne første udgave af Krone-flagskibet herhjemme.

 

10.000 ha skal presses

For der er travlhed i den østfynske halmentreprenørvirksomhed, her hvor der er udsigt til et vejrskifte.

- Vi skal presse halm på 10.000 hektar i år, og er vel lige nu nået godt halvdelen. Der er rigtig meget halm på markerne, og mange ringer til os, om vi kan aftage deres halm. Men vi har rigeligt, og derfor råder vi til at snitte den, når betingelserne er så gode i år, siger Christopher Jensen på denne perfekte pressedag.

Se video med den nye store Krone halmpresser i aktion på Ravnholt Gods.

Læs mere om Krone-presserne i næste nummer af LandbrugFyn.

Læs også