Om et års tid har Fyn måske et økologisk supermarked, der samtidig fungerer som en økologisk ambassade, der skal markere økologien over for omverdenen.

Hovedarkitekten bag det økologiske supermarked, der i givet fald bliver placeret i et tidligere frugtlager på Bramstrup Gods ved Nr. Lyndelse, er Bo Nytofte, der er direktør for de økologiske frugt- og grønsagsproducenters avlerorganisation Biodania.

Han understreger, at planerne kun bliver til noget, hvis der kommer kapital og opbakning på bordet fra kommuner, amtet og de økologiske avlere på Fyn.

- Det hele er på tegnebordet, men der skal kontanter til at føre projektet ud i livet. Derfor har vi inviteret de lokale producenter på Fyn til et møde om sagen på onsdag den 22. januar. For ambassaden skal betjenes af lokal produktion i det omfang, den er til stede, siger Bo Nytofte, som oplyser, at der i dag (den 20. januar, red) holdes møde med Fyns Amt. Desuden bliver der lavet et møde for andre interessenter den 29. januar.

- Det nægter jeg at tro på. Det er helt galt at tænke i de baner. Der er kun én vej frem, og det er økologi, siger direktøren og henviser til det stigende antal vandboringer, der lukkes på grund af for højt indhold af pesticider.

Når Fyn er udset til at få det økologiske supermarked og den økologiske ambassade, handler det ifølge Bo Nytofte både om strategi og økonomi. Det er billigere at etablere sig på Fyn end for eksempel i Københavns centrum. Fyn ligger samtidig centralt placeret på landkortet og har en gang haft ry som Danmarks spisekammer nummer ét.

- Fyn kan overhale både Århus og København på det økologiske felt, hvis de ellers vågner lidt op. Men det er også nødvendigt. Ellers bliver Fyn »en sten i vandet« mellem Sjælland og Jylland, som man bare racer over på en motorvej, siger Bo Nytofte.

- Det er en rigtig god ide.

Sådan betegner en af pionererne indenfor økologien på Fyn, Palle Mortensen, »Lille Løkkendal« ved Søndersø, planerne om at etablere en kombination af et økologisk supermarked og en »økologisk ambassade« på Fyn.

En sådan »ambassade« kan ifølge den fynske økolog være med til at give økologien ny vind i sejlene. Og det er der brug for, hvis den alternative dyrkningsform fortsat skal udvikle sig herhjemme.

- Supermarkederne behandler os ikke særlig pænt. Vi får for lidt for vores produkter. Det kan »ambassaden« og supermarkedet være med til at gøre noget ved. Her skal der være rene linier og fair priser - både overfor forbrugerne og producenterne, siger Palle Mortensen, der håber, at det økologiske supermarked også kan få flere gartnere til at dyrke økologisk.

- Fyn er et kanongodt gartneristed. Vi har landets bedste jord og det bedste klima til grønsager. Potentialet er absolut til stede. Så projektet kan måske puste liv i nogle flere fynske gartnerier og give os troen og tilliden tilbage til erhvervet, siger Palle Mortensen, der nøgternt konstaterer, at der efterhånden kun er en lille håndfuld økologiske gartnere tilbage på Fyn.

Også Palle Mortensen leverer via de økologiske frugt- og grønsagsdyrkeres avlerorganisation Biodania en voksende del af sin produktion til Aarstiderne, der udelukkende sælger økologiske produkter.

- Aarstiderne har givet mange økologiske avlere et ryk i afsætningen. Og hos Aarstiderne mærker vi ikke den samme fedten med priserne, som vi oplever, når vi leverer til supermarkederne. Her handler det ofte om to-øre, siger Palle Mortensen, der sidste år - trods snakken om stagnation i økologien - solgte mere til både Aarstiderne og supermarkederne.

Han erkender dog, at økologien har problemer. Mange af pionererne er ved at køre trætte. Derfor kan der blive problemer med generationsskiftet i branchen.

- Der kommer meget få nye avlere til. Og hvis vi ikke får stoltheden og glæden tilbage i erhvervet, så får vi ikke nogen til at tage over, frygter den fynske øko-pioner.

- Supermarkederne tjener mange penge på grønsager. Produkter, som jeg får 4 kroner for, bliver rask væk solgt for 17 kroner i butikkerne. Og det er mig, der skal betale for pakning, etiketter, transport osv. Det er ikke svært at se, at der ikke bliver meget tilbage til producenten, siger Palle Mortensen, som peger på, at det er nødvendigt med en bedre markedsføring af økologien.

- Økologien fortjener et stort skulderklap. Den har sat dyrevelfærd og pesticidforbruget på dagsordenen. Men nu er økologien ved at forsvinde i »grønne« produkter, hvor der »næsten« ikke er brugt sprøjtemidler.

- Vi har simpelthen ikke været dygtige nok til at markedsføre os selv. Vi har overladt for meget af markedsføringen til supermarkederne. Det skal ændres. Nu skal vi ud og markedsføre os selv, siger Palle Mortensen, der håber, at den fynske »øko-ambassade« bliver en realitet.

Hvis alt går efter planen, vil den store lade på Bramstrup Gods syd for Odense, der sidste år blev genopført efter at være blevet ødelagt af december-orkanen i 1999, allerede fra juni i år kunne fremstå som et musikalsk kulturcenter med blandt andet opera- og koncertopførelser.

Den genopførte lade, der også benyttes til forskellige udstillings- og uddannelsesformål, har vist sig at have en fremragende akustik. På den baggrund har Bramstrups ejer, godsejer Niels Langkilde, blandt andet i samarbejde med operakompagniet »Contemporary Opera Denmark«, planer om hvert år i juni at præsentere en række musik- og operaopførelser.

Når juni måned er valgt som omdrejningspunkt for aktiviteterne, hænger det sammen med, at den verdensberømte - og i Nr. Lyndelse fødte - komponist, Carl Nielsen, havde fødselsdag den 9. juni.

Ud over forventede entreindtægter på 1,8 millioner kroner skal der skaffes yderligere fire millioner, for at det ambitiøse projekt kan føres ud i livet. Initiativtagerne håber på offentlig støtte, dels fra Kulturministeriet og dels fra amtsligt og kommunalt hold. I givet fald er det planen, at den første opførelse på Bramstrup bliver Monteverdi’s opera »Orfeo«.