Stor interesse for solbær

Gode priser og udbytter har skabt fornyet interesse for solbæravl herhjemme. Kirsebæravlerne har det derimod ikke så godt. Årets høst tegner pænt, men priserne ser ud til at blive katastrofalt lave.

Sidste år var et rigtig godt år for industrifrugten med solbær og surkirsebær som de store kulturer. Solbæravlerne fik både høje udbytter og pæne priser, og det har skabt fornyet interesse for solbæravl.

- Vi har haft utrolig mange henvendelser fra folk i hele landet, som gerne vil i gang med solbærdyrkning. Og det er godt, for der er brug for flere avlere, siger Jørgen Wind-Hansen, som er konsulent hos Rådgivningsudvalget for Frugt og Bær på Landbogården i Odense.

I øjeblikket dyrkes der solbær på mellem 1800-1900 hektar herhjemme. De største arealer findes på Fyn og Samsø, hvor der er plantager på over 100 hektar. Jørgen Wind-Hansen vurderer, at der er basis for at udvide arealet med omkring en tredjedel, så man kommer op på cirka 2500 hektar i alt.

- Knopgalmiden transporterer en virus rundt, som kan betyde golde buske i løbet af nogle få år. Angrebet kan være så slemt, at plantager, der kun er tre-fire år gamle, må ryddes, hvis de har været angrebet fra starten. Udbytterne er simpelthen så små, at det ikke kan betale sig at høste. Så det er klogere at vente, til man kan få noget sundt plantemateriale, siger konsulenten.

- Men det er nødvendigt, understreger han samtidigt, at der bliver plantet nogle flere solbær herhjemme. Vi skal være attraktive overfor fabrikkerne, og det kræver en vis volumen. Ellers henter de bærrene andre steder. Desuden har vi nogle gamle plantager, som er ved at være slidt op.

Priserne bliver dog ikke så høje som sidste sæson, hvor avlerne i gennemsnit fik 9 kroner pr. kilo.

- Solbærhøsten ser rigtig godt ud, men de sidste ugers regn har drillet avlerne, og det kan godt komme til at gå ud over den resterende del af høsten, siger konsulenten, som tilføjer, at også ribshøsten, der følger lige efter solbærhøsten, kan blive ramt af regnvejret.

Bortset fra det tegner ribshøsten godt i år, og ligesom for solbærrenes vedkommende er der plads til flere avlere og et større areal end de nuværende 6-700 hektar. Fabrikkerne er nemlig ifølge Jørgen Wind-Hansen interesseret i flere danske ribs.

Høsten af de tidlige sorter, Kelleris og Fanal, er gået i gang, mens høsten af Stevnsbær, der er de danske kirsebæravleres »flagskib«, er lidt forsinket og først kommer i gang omkring 1. september.

- Der sidder en pæn høst med store flotte bær på træerne, men priserne ser ud til at blive katastrofalt lave i år og langt under sidste års niveau, hvor avlerne i gennemsnit fik 3 kroner pr. kilo, fortæller Jørgen Wind-Hansen, som oplyser, at årsagen til de lave priser er en stor høst af surkirsebær i lande som Polen, Tjekkiet og Tyskland

- Fremtiden for kirsebærrene ser ikke særlig lys ud, konstaterer han.

Læs også