Pelspriserne op

(LANDBRUG FYN) Ved sidste uges auktion lå hammerslagene i gennemsnit 25 kroner over skindprisen i juni på verdens største pelsauktion i Glostrup. Både pelsdyravlerne og pelsbranchen ser med optimisme fremtiden i møde.

Optimismen er vendt tilbage hos de danske pelsdyravlere.

De fleste husker krisen for en halv snes år siden, hvor den ene efter anden farm måtte lukke. Årsagen var overproduktion og manglende efterspørgsel efter en årrække med gyldne tider for branchen.

Medens hammerslagene dengang på verdens største pelsauktion i Glostrup faldt på en halvtredser pr. skind, eller det der var værre, stod der ved sidste uges auktion som oftest 200 kroner eller derover på den store tavle i det fornemme auktionslokale.

Sidste uges gennemsnitspris for et traditionelt minkskind af god kvalitet lå på omkring 190 kroner, hvor det tilsvarende niveau i juni måned var 165 kroner.

- Den primære årsag er dollaren, som har rettet sig med omkring 10 procent på det seneste, forklarer Sander Jacobsen. Han er afdelingschef i Copenhagen Fur Center, der er det nye navn for Danske Pels Auktioner, som ejes og drives af Dansk Pelsdyravlerforening.

Men også et sundt marked, hvor pelsen har medvind i modebranchen, har betydet en forstærket efterspørgsel, der tilmed ser ud til at fortsætte.

- Derfor er det naturligvis en fryd, at vi i denne uge ser prisstigninger på 20 procent og for nogle kvaliteter helt op i nærheden af 40 procent.

I forhold til sidste års gennemsnitspris på 216 kroner pr. skind er der imidlertid stadig et stykke. Sander Jacobsen minder dog om, at man ikke umiddelbart kan sammenligne de enkelte auktioner. Priserne kan svinges efter tilføjelsen af kvaliteter, og derfor venter man nu med spænding til den nye sæson, som starter med december-auktionen.

- Nu er lagrene ryddet, og derfor ser vi med optimisme frem til salget af dette års produktion, lyder det fra pelsavler Jørgen Jensen, Refsvindinge, der i egenskab af formand for Fyns Pelsdyravlerforening havde inviteret kollegerne i »Det fynske Landbrugsråd« til Glostrup i onsdags for at overvære salget af produktionen fra landets godt 2.000 minkfarme.

En produktion, der i kroner og øre er landbrugets tredjestørste animalske eksportartikel.

Læs også