Medie: Prisen på dansk landbrugsjord er ikke set højere siden 2009

I 2022 steg gennemsnitsprisen på dansk landbrugsjord med 15,5 procent.

Det danske boligmarked har befundet sig i et mindre stormvejr de seneste par år med renter og inflation. Men priserne på dansk landbrugsjord går i stedet kun én vej: Op.

Det skriver Finans, på baggrund af nogle opgørelser, som rådgivningsselseksbaet Agrocura har udarbejdet på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge opgørelserne steg gennemsnitsprisen på dansk landbrugsjord i 2022 med 15,5 procent. Tendensen er ind til videre fortsat ind i 2023, hvor jordpriserne i det første kvartal af året er blevet løftet yderligere med 1,4 procent, så man nu gennemsnitligt må slippet 181.000 kroner pr. hektar. Det højste niveau siden fjerde kvartal 2009.

- Jordprisen er steget markant i en periode, hvor voldsomme rentestigninger og høj inflation har trukket resten af ejendomsmarkedet baglæns. Det vidner om, at der er nogle meget stærke underliggende kræfter, som løfter markedet for landbrugsejendomme, vurderer cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura, overfor Finans.

Ifølge Jens Schjerning er der flere årsager til prisstigningerne. Bankerne har blandt andet fået afviklet en stor del af de nødlidende landbrugsbedrifter. Samtidig er efterspørgslen på jord til fødevareproduktion blevet øget, da man i store dele af verden har mere fokus på energiafgrøder og omlægning til natur. Ligeledes har flere eksterne investorer fra ind- og udland meldt sig på banen som købere af dansk landbrugsjord.

Læs også