Slægtsgårde hører snart fortiden til

Det kan snart være slut med slægtsgårde i Danmark. Marlene Bavngaard Bak kunne være blevet 4. generation på Bakkegården på Hindsholm, men nu er hun en af dem, der valgte at lade sine forældre være den sidste generation på slægtsgården.

Bakkegården på den fynske halvø Hindsholm ligger på toppen af en bakke omsluttet af raps- og kornmarker med udsigt ud over Kerteminde Fjord.

Alt ser ud som det gjorde i slutningen af 1970´erne, da Marlene Bavngaard Bak som barn flyttede ind.

Det var Marlenes oldemor, der i 1907 havde fået bygget gården. Efter hende overtog Marlenes farmor og farfar, og i 1979 blev Marlenes far den 3. generation, der havde ejet gården.

Det var planen, at 4. generation skulle overtage gården, når Marlenes forældre ikke længere skulle bo der.

Men da Marlenes forældre i 2012 indså, at tiden var inde til at forlade gården på toppen af bakken i Mesinge, takkede både Marlene og hendes yngre søskende nej til at overtage ejendommen, hvor de nærmeste naboer ligger gemt bag kornmarkerne. Hang ikke sammen - Vi tænkte over det og havde mulighederne for det, men det hang simpelthen ikke sammen med vores familie- og arbejdsliv, siger Marlene Bavngaard Bak. I stedet for at overtage gården valgte hun at blive boende 30 kilometer derfra.

Her bor hun i et villakvarter, hvor nærmeste nabo er lige bag ligusterhækken, nemlig i Dalum, tæt på Odense.

Efter 105 års familieeje blev Bakkegården solgt til en køber uden for familien i 2012. - Min far har fortalt, at han selvfølgelig havde håbet, at han ikke skulle være sidste generation på Bakkegården.

Et fald på 60 procent

Marlene Bavngaard Bak er langt fra den eneste, der har sagt farvel til slægtsgården. Tal fra Danmarks Statisk viser, at der i perioden 1992-1995 var 6.177 familieovertagelser af landbrugsejendomme, mens der kun var 2.412 i perioden 2014-2017. Det svarer til et fald på over 60 procent.

Selvom statistikken tæller alle familieovertagelser og ikke kun gælder slægtsgårde, så viser den tydeligt en tendens. Tendensen kan de genkende hos Dansk Slægtsgårdsforening, hvor udviklingen også har sat sine spor.

Da foreningen blev stiftet i 1941, var formålet at bevare slægtsgårde i familiens eje, men siden er formålet ændret til, at foreningen skal bevare kendskabet til og historien om de danske slægtsgårde.

Foreningen havde 5.000 medlemmer i starten, men er i dag nede på 950 medlemmer, og heraf også medlemmer som ikke bor på en gård.

Foreningens formand Gunhild Olesen Møller er med sin mand selv 6. generation på en gård i Vester Assels på Mors, og hun erkender medlemsnedgangen.

- Der bliver nedlagt gårde og landbrug hver dag, og det betyder, at der bliver færre og færre, hvilket også går ud over slægtsgårdene, siger Gunhild Olesen Møller.

Svært at sige nej

Selvom det for Marlene Bavngaard Bak aldrig var landbruget, hun brændte for, så krævede det mange overvejelser, før hun sagde nej tak til at overtage Bakkegården.

- Det var ikke let at sælge. Vi har mange oplevelser derude: Barnedåb, konfirmationer, runde fødselsdage og bryllupper er alt sammen blevet holdt der, så det er mange minder, man giver videre fra det sted.

På trods af at familiens slægtsgård blev solgt i 2012, har familien stadig et samlingspunkt på Hindsholm.

Cirka 300 meter fra gården har familien beholdt et lille stykke jord med en vindmølle på.

Et sted, der er blevet det nye samlingssted for familien, og som de nyder stor glæde af.

- Jeg tror, det vigtigste er, at man husker historierne, mindes stedet og fortæller de næste generationer, hvor de kommer fra

Læs også