Når det nyvalgte Europa-Parlament efter sommeren træder i kraft i Bruxelles, og der i mellemtiden er blevet valgt en ny Europa-kommission begynder arbejdet frem mod en reform af landbrugsstøtten. Selvom den nuværende reform holder til og med 2027, er det så langsigtet et arbejde, at man forventer, at især kommissionen allerede går i gang med arbejdet i efteråret.

Her følger en gennemgang af, hvordan landbrugsstøtten i løbet af de kommende år vil blive reformeret, så reglerne i 2028 for støtten vil være revideret væsentligt.

Igangsat en dialog

På sin vis er arbejdet faktisk allerede i gang, da Europa-Kommissionsformand Ursula vond Der Leyen i januar igangsatte en såkaldt strategisk dialog, hvor forskere, ngo’er og landbrugsorganisationer er blevet taget i råd om, hvordan den fremtidige landbrugspolitik skal se ud.

Det har man arbejdet med i løbet af foråret og det forventes, at det stykke arbejde skal danne grundlag for det reformforslag, som Europa-Kommissionen skal arbejde på fra i efteråret og et år frem.

Normalvis kommer kommissionen nemlig med et forslag til en reform, som så skal forhandles ned til et kompromis, som både kan godkendes af de 27 medlemslande, med som også kan opnå et flertal i Europa-Parlamentet.

Mange skal nå til enighed

Det forventes derfor at der skal bruges et år i perioden fra sommeren 2025 og frem på at de forskellige institutioner for bearbejdet forslaget, så de hver især kan stå inde for det. Herefter skal Det Europæiske Råd og parlamentet sammen med kommissionen indgå i de såkaldte trilog-fohandlinger, hvor man skal opnå et kompromis mellem medlemslandenes forslag og det forslag, som der kan være flertal for i parlamentet.

Til sidst laves en endelig aftale som helst skal være på plads i god tid før reglerne skal træde i kraft i 2028.

Er blevet forsinket før

Sidst indgik man en aftale halvandet år før ikraftædelse, og det endte alligevel med at give en del kritik. I landbruget var der således i flere organisationer ikke en følelse af, at der var tid nok til, at reglerne kunne blive bearbejdet i det danske Folketing tidsnok til, at Landbrugsstyrelsen havde tid nok til at implementere og forklare reglerne til de danske landmænd.

Man kan derfor forestille sig, at de afgørende slag om reform skal slås i foråret 2026, hvis tidsplanen da eller vil holde. Sidste gang, der skulle laves ny landbrugsreform i EU endte arbejdet med at blive to år forsinket. Det var dog især på grund af forsinkelser forårsaget af Brexit og coronaepidemien.