Græsæg til restauranter og til salg i gårdbutikken

I Dalbakkegaards gårdbutik kan kunderne både købe gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale producenter.

- De bedste æg i verden.

Sådan lyder en kundeanmeldelse af æggene fra Dalbakkegaards brune høns på gårdens facebookside. De 750 brune høns lægger cirka 250.000 æg om året og går frit omkring i hønsegården, hvor de har adgang til at spise græs. Der er således tale om såkaldte græsæg, der regnes for en særlig delikatesse.

Definitionen på græsæg er æg, som kommer fra et mobilt staldsystem, der giver hønsene en høj grad af dyrevelfærd. Mange kokke har allerede fået øjnene op for den unikke smag og ikke mindst den utrolige farve på græsæg.

- Hønsenes adgang til græs betyder, at blommen i vores æg får en meget flot gul farve og en helt unik smag, fortæller Dorthe.

Denne farve kan normalt ikke opnås gennem de traditionelle staldsystemer, hvor der er så mange høns, og hvor der ofte ikke er noget vegetation tilbage.

Fra vejsalg til gårdbutik

Dorthe og Bryan startede allerede i 1999, hvor de flyttede ind på Dalbakkegaard, med salg af forskellige produkter.

- Bryans forældre havde grønne asparges, som de solgte ude ved vejen. Og da jeg altid har været glad for have, dyrkede vi forskellige grønsager, som vi solgte ude ved vejen, fortæller Dorthe.

- Men, tilføjer hun, på et tidspunkt var der nogen, som syntes, det var sjovt at rende med både grønsagerne og pengene. Det tvang os til at indrette en gårdbutik og flytte salget ind på ejendommen.

Siden er der blevet solgt økologiske kyllinger, økologiske æg og økologiske ænder fra gårdens egen produktion, plus en række andre produkter fra forskellige lokale producenter, for eksempel most, kål og honning, det sidste både fra egen produktion og fra andre lokale biavlere.

Krisetid med flere kunder

Kunderne i gårdbutikken er først og fremmest gruppen +50, og småbørnsfamilier, der gerne vil give deres børn sunde produkter at spise.

- Den aktuelle coronakrise har gjort det sværere at afsætte vores økologiske kyllinger til restauranterne, som er lukket ned på grund af krisen. Til gengæld har vi fået nogen flere kunder i gårdbutikken, fortæller Dorthe.

- Måske, tilføjer hun, fordi folk har fået bedre tid til at køre ud og handle. Og måske tør de også bedre køre herud, hvor de ikke skal stå i kø som i supermarkedet. Vi håber selvfølgelig, at nogen af dem fortsætter de nye indkøbsvaner efter krisen.

- I sæsonen har vi også en del turister, som kommer og køber i gårdbutikken, og vi er også med i diverse turistkataloger her på Lolland-Falster, fortæller Dorthe.

Læs også