Både EU-parlamentsmedlem og minister vil fjerne penge til juletræer.
Følg EU-reformen her i avisen
EU skal have en ny, fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP udløber ved udgangen af 2020, og arbejdet med en ny aftale er derfor i fuld gang.
Her i avisen følger vi de næste 12 måneder reformen af politikken, der definerer fælles regler og strategier på landbrugsområdet, ligesom den kommer til at bestemme, hvordan EU's landbrugsstøtte skal fordeles.
Hver uge vil vi beskrive, hvad CAP-reformen kan komme til at betyde for det danske landbrug og fødevarebranchen - og ikke mindst, hvad man set fra dansk side håber på, at reformen kan ændre.
Der er danske intentioner om at gøre forsøg for at få fjernet den polske støtte, der frustrerer Christian Bruun og de andre konkurrerende, danske juletræsavlere.
Sådan lyder det blandt andet fra Venstres Asger Christensen, der er medlem af landbrugsudvalget i Europa-Parlamentet.
- Det er vigtigt, at vi har ens rammer i EU. Derfor skal vi selvfølgelig også have lige konkurrencevilkår på juletræsmarkedet, siger Asger Christensen (V).
Og når han vil have lige vilkår, mener han, at der ingen støtte skal være.
- Jeg er positiv over for, at Danske Juletræer mener, at europæisk juletræsproduktion skal friholdes for EU's arealstøtte. Som altid vil jeg kæmpe for lige vilkår for virksomheder i alle medlemslande, lyder det fra Asger Christensen (V).
Minister vil kigge på sagen
Også på Christiansborg har sagen været oppe at vende.
Dansk Folkepartis næstformand og EU-ordfører, Morten Messerschmidt, bragte således sagen op ved mødet i Folketingets Europaudvalg den 18. september.
Han stillede spørgsmål til, om regeringen vil forsøge at ændre støttemulighederne for juletræsavlere i forhandlingerne om den kommende landbrugsreform i Det Europæiske Råd.
Og det fik ministeren til at erklære, at det var en sag, der krævede regeringens opmærksomhed.
- Jeg er helt enig med juletræsavlerne i, at der ikke skal gives arealstøtte til juletræsproduktion, og det er noget, der skal kigges på, lød det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) i et kort svar til Morten Messerschmidt på mødet.
Vil have lige vilkår
Og i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg vil det eneste danske medlem, Venstres Asger Christensen, altså også forsøge at påvirke det lille hjørne af den store landbrugsreform, der påvirker de danske juletræsavlere.
- Hvis vi ikke sikrer lige vilkår, skaber vi en konkurrenceforvridning, der går ud over danske erhvervsdrivende, siger Asger Christensen.
Næste skridt i udarbejdelsen af EU's landbrugsreform er plenarsamlingen sidst i oktober, hvor parlamentet skal forsøge at nå til enighed på en lang række dele af den landbrugspolitik.
Hvis det til sidst skulle lykkes for de danske juletræsavlere at få fjernet mulighederne for at få støtte helt og aldeles, vil det sandsynligvis først gælde fra 2023. Det er nemlig her, at det forventes, den nye EU-landbrugsreform er klar til at træde i kraft, hvilket vil betyde en forsinkelse på 2 år i forhold til den oprindelige plan.