bannerPos

Renterne har også forskellige årstider

Forudsigeligheden i den faste rente kan for eksempel være god at have med i billedet ved planlægning af et forventet senere generationsskifte i familien, skriver landbrugsdirektøren i Nykredit i klummen. Foto: Colourbox

AF: POUL ERIK JØRGENSEN

LANDBRUGSDIREKTØR NYKREDIT
20-08-2019 12:37
Landbrugskunder med helt eller delvist variabelt forrentede realkreditlån bør bruge lavrentemiljøet til at overveje, om her og nu-situationen fylder for meget.

Nordeuropæisk kultur er præget af, at vi har tydelige sommer- og vinterperioder, og vi kan ikke bare hente maden uden for døren hver dag og dermed koncentrere os om her og nu-situationen.

Det har været nødvendigt at tænke frem og bruge nogle af sine kræfter i sommerperioden på at samle forråd, så man kunne opretholde et godt liv både sommer og vinter.

Reelt er det en risikostyring med sikring af forudsigeligheden for hele året baseret på erfaringer for de skiftende årstider. Og ligesom årstiderne skifter, skifter rentemiljøet også.

I dag står vi med historisk lave renter. Mange af de variabelt forrentede lån har negativ rente, og fastrenteobligationerne med 30 års løbetid har den seneste periode været på 1,0 procent.

Langsigtet planlægning

Landbrugskunder med helt eller delvist variabelt forrentede realkreditlån bør bruge lavrentemiljøet til at overveje, om her og nu-situationen fylder for meget i valget i forhold til evnen til og muligheden for også at kunne vælge et fastforrentet lån som en del af finansieringen.

Rigtig mange har benyttet sig af fastrenteobligationerne med 1,0 procent rente, og serierne er blevet store og meget valide, hvilket har stor betydning. Landbrugskunder har også været aktive i at konvertere eksisterende fastrentelån.

- Her er det vigtigt, at man har en klar strategi for sin samlede finansiering og den langsigtede ønskede fordeling mellem anlægsfinansiering og driftsfinansiering

Der er dog relativt få fastrentelån i landbruget generelt, hvor cirka 15 procent af realkreditlånene på markedsniveau er med fast rente. De resterende 85 procent af lånene kan således ikke konverteres fra en højere fast rente til de nuværende 1 procent i fast rente. Men de kan selvfølgelig normalt låneomlægges, så det eksisterede variabelt forrentede lån indfries og erstattes af et fastforrentet lån.

Dyrere gæld

Ved en låneomlægning er der p.t. ikke en aktuel rentebesparelse, da den variable rente er lavere end den faste. Hvorvidt det er aktuelt at låneomlægge til delvist eller helt fastforrentet realkreditfinansiering er et individuelt spørgsmål.

Hvis man ikke har »luft« i sin økonomi til at kunne låneomlægge til aktuelt fastrenteniveau, er det jo naturligt at fastholde den variable rente fuldt ud. Men man må så nok alligevel se nøje på strukturen i sin økonomi, for det kan være et opmærksomhedspunkt, hvis økonomien ikke kan honorere den aktuelle faste rente for i hvert fald en betydelig del af finansieringen.

Men man kan have anden meget dyrere gæld, som man afdrager på, og derfor prioritere absolut mindst mulig likviditetstræk på sit realkreditlån. Her er det vigtigt, at man har en klar strategi for sin samlede finansiering og den langsigtede ønskede fordeling mellem anlægsfinansiering og driftsfinansiering.

Forudsigelighed

I det hele taget er finansieringsstrategien og de mere langsigtede briller vigtige ved overvejelserne om låneomlægning, for umiddelbart er der en omkostning og øget likviditetstræk ved at vælge fastrentelån.

Til gengæld er fastrentelån med til at beskytte egenkapitalen ved større rentestigninger, idet kontantværdien af gælden generelt set vil falde ved en større rentestigning, mens gælden ikke falder betydende på et variabelt lån.

Og forudsigeligheden i den faste rente kan for eksempel være god at have med i billedet ved planlægning af et forventet senere generationsskifte i familien. Ved investeringer er der ofte mange usikkerhedsfaktorer omkring priser på produkter, omkostningerne til input, mv.

Her er der typisk behov for at nedbringe følsomhederne – og dermed risikoen. Renten er én af de umiddelbart tilgængelige instrumenter i den situation.

CNH-chefer sender klima-stikpille til branchekolleger

New Holland lancerer en metan-drevet T6-model. Den reducerer partikelforurening og sparer kloden for CO2-udledning. Også landmanden sparer, lover producenten.

Foderet er i fokus på Fenstengaard

Holdningen er klar hos Fenstengaard Opformering. Det kræver kvalitetsfoder at sikre avlsdyr af topkvalitet. Derfor går familien Kreutzfeldt ikke på kompromis i råvarevalg og optimeringer.

Globale producenter dikterer strukturen

Alle europæiske maskinhandlere oplever konsekvenserne af de store producenters globale strategier for salgsleddet. - Branchen tilpasser sig og bevarer overraskende nok samme antal udsalgssteder, lyder det fra branchedirektør.

Helms viser McHale frem

Jakob Helms fra Helms TMT Centret viser gode nyheder frem fra McHale på dette års Agritechnica

Strukturskader kan undgås

Adfærd i marken og kørsel på især våd jord skal ændres, hvis ikke jordens frugtbarhed og vandledningsevne skal forringes yderligere.

L&F forsøger sig med et nyt løsningsforslag

L&F-formand, Martin Merrild, foreslår rentefrie lån til at lette på tabet.

Nyvalgte fra rød og blå så på grøn biodiesel

De to nyvalgte folketingsmedlemmer, Mona Juul (C) og Malte Larsen (S) fik ny, grøn og bæredygtig inspiration med hjem, da de sammen med administrerende L&F-direktør Anne Arhnung i går lagde vejen forbi Dakas biodieselsfabrik EcoMotion i Løsning nær Hedensted.

Miljøkrav fra oven skaber god innovation

Allan Helms fra Helms TMT Centret mener, at miljøkrav er med til at skabe god innovation. Og som manager for Schäffer forklarer han, at maskinfabrikanten er helt i top med at skabe gode og bæredygtige løsninger.

På med solbrillen hos Valtra

Smartfarming er det nye sort hos Valtra ved Agritechnica. Og Arne Spejlborg guider igennem de smarte nye tiltag.

Prognose: Kina vil importere endnu mere svinekød

Der er ikke udsigt til, at den kinesiske appetit på udenlandsk svinekød bliver mindre efter nytår. Tværtimod, hvis man skal tro en prognose fra den hollandske storbank, Rabobank.
Side 1 af 1688 (33755 artikler)Prev1234567168616871688Next