Finansrådgiver: - Gå ikke i rentepanik

Følelser gør, at der kan komme globale renteudsving, men rigtig mange ting taler for, at den lange rente falder til ro igen, lyder det fra virksomhedsrådgiver hos Velas.

Selvom de danske landmænd hyppigere har taget den faste rente ned fra varehylden de seneste år, har rigtig mange landbrug stadig en meget stor del af deres gæld i variabelt forrentede lån.

Og selvom det måske kan give anledning til løftede øjenbryn og søvnløse nætter, nu hvor de lange renter er steget mærkbart på relativt kort tid, så skal man have is i maven og ikke gå i rentepanik.

Sådan lyder meldingen fra Jesper Høgsted, virksomhedsrådgiver i Velas.

Bølgeskvulp

- De rentestigninger, vi er vidne til lige nu, er i vores optik alene bølgeskvulp og ikke et udtryk for, at renterne vil fortsætte de stigninger. Vi ser ind i, at niveauet normaliserer sig, og at renten vil holde sig i ro på de nuværende niveauer, siger Jesper Høgsted, der blandt andet har specialiseret sig i finansiering.

Han peger på, at situationen lige nu taler for, at landmændene skal lagt en strategi for deres finansiering.

- Meget få gode beslutninger tages ud af et panikanfald. Derfor skal man lade være med at panikke og skynde sig at omlægge alle sine variable lån til fastforrentede lån, som jo er til en højere rente. Derimod skal man have lagt sig en strategi for sin finansiering og så holde fast i den. Hvis man skynder sig ud og lægger alle de billige variable lån om til de dyrere fastforrentede lån, og der først går fem år, før den korte rente stiger, ja så har man tabt den besparelse, der lå.

Skal ikke være verdensmestre i renter

Årsagen til, at renten ikke må forventes at stige yderligere, er, at trenden ikke har ændret sig, fortæller virksomhedsrådgiveren.

Forud for Covid-19-pandemien var den korte rente - som er den, de variable lån lægger sig op ad - negativ, mens den lange – som er den, de fastforrentede lån lægger sig op ad – meget lav.

Groft sagt, så er økonomien i verdenssamfundet i en værre forfatning nu, end den var før Covid-19. Samtidig sender centralbankerne i både USA og Europa enorme mængder likviditet ud i markedet for at understøtte økonomien, og det taler ikke for stigende renter.

- Landmænd er verdensmestre i så mange ting i hverdagen, og de skal kende alle de håndtag, der kan drejes på, for at produktionen og effektiviteten stiger. De behøver ikke være verdensmestre i rente og kurser – de skal bare have lagt deres strategi og så følge den, siger Jesper Høgsted.

Læs også

Kapitalforvalter: Investeringsomkostningerne skal ned for at få afkastet op
Britisk fødevareeksport til EU styrtdykker
Rådgiver: Den lange rente falder til ro igen
Trods fugleinfluenza: Ukraine genoptager eksporten af fjerkræ til EU
'Æg-ceptionel' udvikling: Andelen af økologiske æg fordoblet på ti år
Høje forventninger: Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde