Aktier: DSV var den store vinder før børsnedbrud

DSV Panalpina var den helt store vinder i det danske eliteindeks fredag ved middagstid, hvor Danske Bank omvendt havde mindre at smile over.

Kort efter klokken 11.00 blev de nordiske børser ramt af systemforstyrrelser, hvilket betyder, at Nasdaqs nordiske aktiemarkeder er handelsstoppet.

Før forstyrrelserne lå det danske C25-indeks 1,3 pct. højere i 1164,46 fredag, hvor Novo Nordisk også bidrog til den positive stemning efter offentliggørelsen af sit regnskab for årets tredje kvartal.

Transportgiganten DSV Panalpina lå forud for handelsstoppet med en kurshop på 7,5 pct. til 698,80 kr.

Fredag morgen løftede selskabet sløret for sine forventninger til 2019, der ellers blev suspenderet på grund af fusionen med Panalpina. Der ventes nu et driftsoverskud (EBIT) før særlige poster på 6,6 mia. kr.

Regnskabstallene landede en lille smule under analytikernes forventninger, men til gengæld overraskede DSV ved at sætte gang i et nyt aktietilbagekøbsprogram, ligesom meldinger om synergieffekterne efter købet af Panalpina også bliver taget godt imod af investorerne.

- Det er lidt overraskende, at aktien stiger så meget. Hvis de rammer tallene spot on eller lidt bedre, er det ikke altid noget, som aktien reagerer så positivt på.

- Til gengæld løfter de aktietilbagekøbsprogrammet, og allerede nu kan selskabet også løfte forventningerne til synergieffekten. Det giver lidt ro, siger Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

DANSKE BANK TIL BUNDS EFTER TAL

I den anden ende af eliteindekset lå Danske Bank-aktien, før handlen blev stoppet på den københavnske fondsbørs, med et fald på 2,9 pct. til 92,80 kr.

Banken har fredag morgen nedpræciseret sine forventninger. Resultatet ventes nu at ende i den lave ende af det tidligere udmeldte spænd på 13-15 mia. kr. på bundlinjen.

Udover regnskabet havde banken en ny forretningsplan med til investorerne. Planen er tidligere blevet varslet af topchef Chris Vogelzang.

Danske Bank vil frem mod 2023 nå en egenkapitalforrentning på 9-10 pct. og en omkostningsprocent i den lave ende af 50'erne ved løbende at forbedre rentabilitetsniveauet. Og udbyttepolitikken vil være uændret på 40-60 pct.

- Investorerne havde måske forventet, at der ville komme lidt mere konkret ud om, hvad de skulle gøre fremadrettet, og hvordan de kunne sikre omkostningsbesparelserne.

- Den guidance de også har på egenkapitalforrentningen næste år på 5-6 pct. er også lidt et slag. Vi ligger selv omkring 8 pct., siger Daniel Fabricius om aktiens kursfald fredag.

På regnskabstallene kommer Danske Bank stort set ud som ventet. Indtægerne endte i alt på 10.495 mio. kr., hvor estimater indsamlet af Ritzau Estimates havde forudset 10.514 mio. kr. Nettoresultatet endte på 3011 mio. kr. mod ventet 3073 mio. kr.

NOVO STIGER EN SMULE OVEN PÅ OPPRÆCISERING

Dagens tredje regnskabsaktuelle C25-selskab, Novo Nordisk, steg omkring klokken 11.00 1,8 pct. til 372,25 kr. oven på sine regnskabstal.

Selskabet leverede i tredje kvartal i det store hele inden for forventningerne, mener Søren Løntoft Hansen, der er analytiker hos Sydbank.

Kvartalet bød også på en oppræcisering af selskabets forventninger. Der ventes nu en vækst i salget på 5-6 pct. mod tidligere ventet 4-6 pct. Målt i kroner venter Novo nu en vækst i omsætningen på 8-9 pct. mod tidligere ventet 7-9 pct.

Samlet omsatte Novo for 30,3 mia. kr. i kvartalet mod ventet netop 30,3 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Året før var omsætningen 27,8 mia. kr. i juli, august og september.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 12,9 mia. kr. mod ventet 13,1 mia. kr. blandt analytikerne og 11,8 mia. kr. i tredje kvartal af 2018.

- De skuffer lidt målt på indtjeningen, hvilket skyldes nogle nedskrivninger på immaterielle aktiver. Men korrigeres for det, og korrigeres for fratrædelsesgodtgørelser på 600 mio. kr. i tredje kvartal 2018, så vokser Novo underliggende med 6 pct. Og det er altså ganske udmærket, vurderer Sydbank-analytikeren.

FLERE ANALYSEÆNDRINGER AF C25-SELSKABER

Der har også været en stribe analyseændringer fra store finanshuse fredag, herunder på Chr. Hansen, hvor SEB har løftet anbefaling til "køb" fra "hold", mens kursmålet fastholdes på 610 kr.

Den seneste stigning for aktien lød på 1,9 pct. til 524,20 kr.

Citi har sænket anbefaling af Jyske Bank til "neutral" fra "køb", men løftet kursmålet til 255 kr. fra 253 kr., mens Mediobanca har sænket anbefaling af Nordea til "undervægt" fra "neutral".

Jyske Bank-aktien faldt 0,6 pct. til 221,30 kr. forud for systemforstyrrelserne, og aktien i Nordea, som Medicobanca i samme ombæring også har valgt at sænke kursmålet for til 50,05 kr. fra 56,03 kr., faldt 0,3 pct. til 49,01 kr.

Carlsberg har fået løftet anbefalingen til "hold" fra "sælg" af Jyske Bank, og kursmålet er samtidig hævet til 970 kr. fra 945 kr.

Barclays har omvendt reduceret kursmålet til 1061 kr. fra 1165 kr. Anbefalingen er dog fortsat "overvægt" for aktien, viser data fra Bloomberg News. Carlsberg-aktien steg 0,6 pct. til 948,40 kr.

Blandt sidepapirerne er der fredag fokus på Djurslands Bank, der også er kommet med regnskab for tredje kvartal, hvor både top- og bundlinjen blev løftet. Aktien steg 0,8 pct. til 246 kr.

Aktien i H+H-international steg 0,6 pct. til 104,60 kr. Fredag morgen er det kommet frem, at selskabet er nået til enighed om at sælge sine russiske aktiviteter.

Læs også