Torsdagens aktier: Tryg fastholdt topplacering mens brexit gav skvulp

Nyt om brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien var det helt store tema på de europæiske aktiemarkeder torsdag, hvor Tryg fastholdt førerpositionen i det danske eliteindeks dagen igennem.

Investorerne drog et lettelsens suk, da det kort før middagstid kom frem, at EU og Storbritannien er kommet til enighed om en aftaletekst efter intense brexit-forhandlinger.

Det sendte de europæiske aktieindeks op umiddelbart efter, men i løbet af dagen tabte de igen pusten, da den indledende eufori blev erstattet af en mere behersket stemning.

Det danske C25-indekset sluttede 0,1 højere i 1132,16 efter at have været oppe med 0,6 pct. ved middagstid.

- Markedet reagerede ret euforisk efterfølgende, og vi undrer os lidt over, at markedet reagerede så optimistisk. Vi kan jo nå frem til weekenden, og så kan det hele falde til jorden igen. Jeg tror lidt, at investorerne blev klar over, at det er et skridt i den rigtige retning, men der er stadig stor usikkerhed og et stykke til målet, siger Christian Thatje, senioraktiehandler hos Sydbank.

TRYG I TOP - NOVOZYMES I BUND

På selskabsfronten herhjemme var der lidt nyt om aktien i forsikringskoncernen Tryg. Barclays løftede sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet blev øget med 20 kr. til 225 kr.

Trygs aktie sluttede 1,9 pct. højere i 186,30 kr.

I den mindre sjove ende af indekset endte Novozymes som torsdagens bundskraber med et fald på 3,5 pct. til 287,90 kr., og dermed fortsatte onsdagens negative takter for aktien.

Tirsdag steg enzymaktien ellers 2 pct., efter at det kom frem, at Novozymes topchef, Peder Holk Nielsen, forlader koncernen i starten af 2020.

Bestyrelsen forventer at kunne præsentere en ny administrerende direktør, der er hentet eksternt, inden for "kort tid", og den manglende klarhed kan være med til at skabe en mere forsigtig stemning.

- De har ikke præsenteret en erstatning endnu, og det er nok ikke, fordi en ny mand nødvendigvis kommer til at kunne trylle. Jeg tror, at man lige vil afvente, hvem det er, det bliver, og hvad den fremtidige strategi bliver, siger Christian Thatje.

BREXIT-NYT SENDER H+H OG DFDS FREM

Stemningen blandt aktionærerne i H+H International og DFDS blev markant forbedret torsdag kort før middag, da EU-Kommissionens formand og den britiske premierminister bekræftede på det sociale medie Twitter, at en brexit-aftale nu lå klar.

De to selskaber er generelt følsomme over for brexit-nyt, og de kan drage fordel af et positivt udfald af forhandlingerne.

Det sendte derfor aktierne markant frem, men lidt af optimismen aftog igen i løbet af dagen. Fremgangen blev dog ikke udvisket helt, og DFDS-aktien steg 3,1 pct. til 260,80 kr., og H+H sprang frem med 5,1 pct. til 104 kr.

ANALYSENYT TIL MÆRSK OG FLSMIDTH

Mærsk-aktierne endte i den tunge ende af eliteindekset torsdag, hvor B-aktien tog et dyk på 0,8 pct. til 7960 kr.

Selskabet fik fra morgenstunden analysenyt fra Goldman Sachs, som sænkede anbefalingen til "neutral" fra "køb" og skar 100 kr. af kursmålet til 9000 kr.

FLSmidth fik også igen skåret kursmålet efter fredagens nedjustering af forventningerne. Denne gang var det UBS, der kom på banen med et nyt kursmål på 350 kr. mod tidligere 375 kr., skriver Reuters.

Aktien sluttede 1 pct. lavere i 231,20 kr.

GN og Demant tiltrak sig også torsdag lidt opmærksomhed, da begge selskaber er til stede ved den årlige messe hos den europæiske brancheforening for audiologer, Europäische Union der Hörakustiker (EUHA), i Nürnberg.

GN-aktien steg 0,4 pct. til 275,90 kr., mens aktien i Demant sluttede 0,9 pct. højere i 176,60 kr.

NILFISK FORTSATTE ONSDAGENS FALD

Uden for det danske eliteindeks faldt Nilfisk-aktien 2,9 pct. til 114,40 kr., efter at selskabet onsdag blev sendt til bunds på børsen oven på en nedjustering.

Siden sænkede Nordea sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold" og satte et kursmål på 105 kr., mens ABG Sundal Collier barberede sit kursmål med 15 pct. til 170 kr. Anbefalingen "køb" blev fastholdt.

Danske Bank skar også en luns af kursmålet for Nilfisk-aktien, så det nu lyder på 130 kr. mod tidligere 170 kr. Banken gentog anbefalingen "hold", fremgår det af Bloomberg News.

Også Columbus fik analysenyt. ABG Sundal Collier skar 19 pct. af kursmålet, så det nu er på 13 kr. Anbefalingen er stadig "køb". Columbus-aktien faldt 1,6 pct. til 9,14 kr.

Biotekselskabet Bioporto steg omvendt 5,9 pct. til 2,87 kr. Selskabet havde oprindeligt opgivet at få godkendt sin nyretest til børn - The NGAL Test - på det amerikanske marked, men nu har det sadlet om og vil supplere sin registreringsansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, med yderligere data.

Læs også